Criză politică în Sri Lanka: doi premieri şi nici un guvern

Loading...

De la Colombo, capitala statului Sri Lanka, unii lideri politici avertizează că actuala criză politică s-ar putea termina “într-o baie de sînge”. Greu de rezumat situaţia, dar să reţinem că preşedintele Sirisena a numit un nou prim ministru, numai că precedentul nu vrea să cedeze locul. Situaţia se complică pe fondul unui sistem politic hibrid în Sri-Lanka, între regim parlamentar şi regim prezidenţiual. Constituţia ţării a fost amendată de mai multe ori, iar în prezent diverşi lideri politici o interpretează cum li se pare lor că îi aranjează mai bine.

Stupefacţia este şi mai mare însă întrucît preşedintele Sirisena a numit în funcţia de prim ministru un fost rival. Numele său este Mahinda Rajapakse. Acest om a condus ţara timp de zece ani cu o mînă de fier, este acuzat de corupţie şi de încălcări grave ale drepturilor omului. In 2015 Mahinda Rajapakse a pierdut prezidenţialele în faţa lui Maithripala Sirisena. Ori, iată, dintr-o dată, noul preşedinte doreşte să-l asocieze pe fostul rival la putere.

Citeste si:  De ce nu-s și banii ca fotbalul și politica?!?

In lumea politică totul este însă posibil. Numai că Sri Lanka rămîne o ţară în care nu s-au cicatrizat rănile diviziunilor dintre majoritatea cinghaleză şi minoritatea tamulă. In 2009 Mahinda Rajapakse a pus capăt unui război civil soldat cu o sută de mii de morţi şi care a durat timp de 20 de ani.

Sri Lanka părea să fi intrat într-o nouă etapă dar revenirea la putere, ca prim ministru, a lui Mahinda Rajapakse readuce în actualitate amintiri teribile. În anii mandatului său militarii au comis fapte abominabile, acesta fiind şi unul din motivele din care ministrul demis Ranil Wickremesinghe nu vrea să părăsească puterea. Jurnaliştii spun că în Sri Lanka s-a produs o “lovitură de stat constituţională”. În orice caz, mai multe ţări, printre care Statele Unite şi China, cer părţilor aflate în conflict să calmeze jocul.

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  3. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  4. Planurile de acasă nu se potrivesc cu realitatea din sezonul 2 „Asia Express”, cel mai dur reality show de aventură!
  5. Cum iti promovezi clipurile de pe YouTube
  6. BĂTAIE între vedete! Umilință TOTALĂ pentru BIANCA DRĂGUȘANU: A fost dată AFARĂ cu forța
  7. Ana Morodan a găsit o soluție salvatoare în „Asia Express”. Pe ce își cheltuie banii
  8. Asia Express 2019 începe azi! Câți bani ia câștigătorul competiției - Stiri Mondene