CRIZA DEMOCRAȚIEI. „Chiar MERITĂ toată lumea DREPTUL LA VOT?” Istoria ALTFEL decât o înveți la școală

Loading...

Cu toate acestea, rămâne actuală celebra butadă atribuită lui Winston Churchill: „S-a spus că democrația este cea mai rea formă de guvernare, cu excepția tuturor celorlalte forme care sunt încercate din când în când.” Marele merit al democrației este că reușește să-i alunge fără vărsare de sânge pe acei conducători care greșesc extrem de grav față de marea masă a populației.

La fel de adevărată este însă și constatarea că regulile democratice nu reușesc aproape niciodată să-i constrângă pe aleși să-și țină cuvântul dat alegătorilor. Această problemă ar putea deveni însă mult mai gravă în lipsa unor alegeri libere. În condițiile în care conducătorii ar fi numiți și nu aleși prin votul tuturor, puterea politică ar putea deveni un apanaj al celor care controlează finanțele lumii.

În aceste condiții, rămâne totuși o întrebare – Cum corectăm democrația? În cartea sa „Împotriva democrației”, profesorul de politologie Jason Brennan de la Universitatea Georgetown, aruncă întreaga răspundere pentru problemele democrației pe umerii alegătorilor. Brennan crede că este pe deplin justificat să fie limitată puterea politică pe care o au asupra societății cei incompetenți, ignoranți sau iraționali.

Citeste si:  SENAT: Propunerea legislativa privind interzicerea tigaretelor electronice, respinsa - Politica - Ziarul BURSA

Politologul american spune că bunăstarea tuturor este mult mai importantă decât sentimentele rănite ale celor excluși din sistemul electoral. Ideea nu e nouă și chiar a fost aplicată în Statele Unite. În Connecticut, de pildă, în 1855, cei care voiau să voteze trebuiau să treacă un test că știu să scrie și să citească.

La New York, în 1921, legea cerea ca noii votanți să treacă un test dacă nu puteau dovedi că au o anumită educație școlară. Stânga a considerat însă că aceste restricționări ale dreptului de a vota sunt intolerabile, așa că ele au fost interzise definitiv de Congres în 1975. Brennan nu este însă de acord că dreptul la vot oferă deminitate umană, acesta este doar ideea cu care am fost obișnuiți.

Așa cum, de pildă. unele triburi din Papua Noua Guinee considerau că a mânca trupurile celor morți e o dovadă de mare respect. Pornind de la constatările făcute de Ilya Somin în cartea sa „Democrație și Ignoranță politică” spune că alegătorii nu sunt motivați să acumuleze cunoștințe politice pentru că un singur vot, practic, nu contează.

Citeste si:  FIREA, DESPRE REFERENDUM: Poporul are intotdeauna dreptate - Politica - Ziarul BURSA

Politologul american distinge trei mari tipuri de alegători în America. Pe primii, despre care spune că ar face mai bine să stea acasă în ziua alegerilor, îi numește hobiți. Ei nu sunt deloc informați cu privire la politică. Există și un al doilea grup- al huliganilor. Aceștia se interesează de politică ca să se recreeze, urmărindu-și liderii politici favoriți ca pe echipa de fotbal preferată.

Citește mai departe … CRIZA DEMOCRAȚIEI. „Chiar MERITĂ toată lumea DREPTUL LA VOT?” Istoria ALTFEL decât o înveți la școală 2

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

CRIZA DEMOCRAȚIEI. „Chiar MERITĂ toată lumea DREPTUL LA VOT?” Istoria ALTFEL decât o înveți la școală 3
Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. BĂTAIE între vedete! Umilință TOTALĂ pentru BIANCA DRĂGUȘANU: A fost dată AFARĂ cu forța
  3. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. Anevoiosul Drum al Elefantului a început! 18 vedete în cursa Asia Express
  6. Caru cu vedete: Nicole Scherzinger, in stare de SOC! Hackerii i-au spart telefonul si au publicat un clip intim cu Hamilton; Cu totul la vedere! Kim Kardashian, într-un outfit extrem de sexy pe covorul roşu; Reacția lui Trăistariu, după ce Ester Peony a câștigat Eurovision România;
  7. E cea mai proasta perioada a muzicii romanesti de pana acum, si nu vad nicio luminita la capatul tunelului !
  8. Planurile de acasă nu se potrivesc cu realitatea din sezonul 2 „Asia Express”, cel mai dur reality show de aventură!