Cotidianul.md: Cazul „Dialog Deschis” și „interferențele externe în politica din R.Moldova” – „o poveste suptă din deget” (Revista presei)

Loading...

Comentând cazul „Dialog Deschis” și „interferențele externe în politica din Republica Moldova”, portalul Cotidianul.md îl califică drept „o poveste suptă din deget, de-a dreptul penibilă”. Pe de altă parte, publicația amintește de „zborurile efectuate de Plahotniuc în mai 2017.

Cu un Boeing BBJ, unul dintre cele mai luxoase avioane din lume. O oră de zbor cu o astfel de excentricitate costă între 20 și 30 de mii de dolari. La un simplu calcul, zborul până în Washington și înapoi, cu o escală și pe la feblețile din Miami l-au costat aproape un milion de dolari, scrie publicația. Totodată, autorul se întreabă de unde or fi banii pentru micii și hrișca lui Shor? Dar fundațiile lui Dodon „finanțate de prietenii” din Bahamas? O anchetă, un dosar, ceva?” – întrebări puse de Cotidianul.md.

Cine e de vină că R. Moldova este cea mai săracă și printre cele mai corupte state din Europa? – un articol semnat de Victor Chirilă în Ziarul Național. Majoritatea absolută a cetățenilor este ferm convinsă că politicienii și numai politicienii sunt responsabili de starea lamentabilă în care a ajuns republica noastră. La rândul lor, politicienii consideră că poporul e de vină pentru că nu are suficientă cultură politică, nici conștiință civică și aproape întodeauna alege strâmb.

Citeste si:  Vosganian: ALDE participă la consultări la Cotroceni

Iar în opinia analiștilor politici, poporul își merită conducerea aleasă. Autorul se întreabă cum ar alege poporul conducătorii și legiuitorii săi, dacă hoții de bănci și bunuri ale statului ar fi judecați și puși la dubă? Dacă politicienilor corupți li s-ar interzice să ne reprezinte? Dacă justiția s-ar conduce de buchia legii și nu de indicațiile patronilor politici?

Dacă și Codul Electoral nu s-ar schimba practic în fiecare an, după placul guvernanților? Am alege noi un șef de stat care promovează interesele unui stat străin, dacă instituțiile statului ar fi făcut lumină asupra finanțărilor sale prin zone off-shore? Ar alege poporul strâmb, dacă mass-media ar fi cu adevărat liberă și pluralistă și nicidecum monopolizată de politic și economic?” – se mai întreabă autorul.

Expertul Iulian Chifu scrie într-un editorial pe portalul Deschide.md că „ar fi fost frumos să avem un acord al opoziției proeuropene PAS-PPDA împreună cu partidele pro-europene, pro-românești și unioniste de la Chișinău, măcar și numai pentru partea de votul uninominal într-un tur al circumscripțiilor.

Citeste si:  Viorica Dăncilă: Nu mi-e teamă, am conştiinţa că nu fac lucruri greşite. Oamenii care cred în Dumnezeu şi care fac fapte bune nu trebuie să se teamă

Potrivit autorului, e un bun pas înainte că se negociază cine candidează dintre cei din opoziție, pe fiecare circumscripție, că măcar la uninominal să nu se împartă și să nu se risipească voturile. De salutat, de apreciat și de susținut, dacă se va ajunge la o concluzie corectă și avantajoasă în procesul de negociere aflat în curs, scrie Iulian Chifu. E și un bun început pentru, poate, un pas mai serios ulterior, în cazul unui acord pentru votul pe liste. Pentru că aici, într-adevăr, se pierd multe voturi, dacă fiecare dintre actori merge separat”, atenționează expertul.

 

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Mai este Simona Halep virgină?
  3. Home page
  4. Legatura dintre Președintele Klaus Iohannis si SECURITATE
  5. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  6. Ferma 2019. Unde se filmează emisiunea de la Pro Tv. Povestea uluitoare a locului
  7. Chiar din prima seara m-au luat in primire. M-au fortat sa ma asez in genunchi si sa pun gura pe marginea băncuței de lângă pat.
  8. "Sânii mei sunt naturali.." Cristina, piti de Romania cu sâni imenşi.