CORINA CRETU, COMISAR EUROPEAN PENTRU POLITICA REGIONALA: Romania a pierdut 2 miliarde euro in domeniul transporturilor – Politica – Ziarul BURSA

Loading...

m

     Calitatea slab a infrastructurii limiteaz perspectivele de cretere economic ale rii noastre, consider Corina Creu, comisarul european pentru politic regional, n cadrul unei conferine.
     Domnia sa a declarat: „Calitatea slab a infrastructurii o cunoatem cu toii, este resimit de toi cetenii i limiteaz perspectivele de cretere economic pentru Romnia, n special n sectoarele transporturi, mediu i energie. De fiecare dat, discut cu autoritile s urgenteze proiectele n domeniu, punnd accent pe ceea ce Uniunea European finaneaz”.
     Comisarul european pentru politic regional a precizat c fondurile europene nu nseamn mprumuturi, ci sunt bani gratuii care vin ca alocaie din bugetul UE pentru Romnia. Conform acesteia, ara noastr nu a fost pregtit post-aderare ca s acceseze fondurile europene pentru exerciiul bugetar 2007-2013, cnd Comisia de la Bruxelles a alocat 19,5 miliarde euro numai pe politica de coeziune.
     Corina Creu a spus: „Din pcate, din cele 19,5 miliarde de euro alocate pe fondurile pe care le-am gestionat s-au pierdut ntre 1,8 i 2 miliarde de euro ntr-un domeniu cel mai sensibil pentru Romnia, cel al infrastructurii de transport. Dac ne uitm la partea plin a paharului, s-au cheltuit 17,5 miliarde de euro, dar aproximativ 14,5 miliarde de euro au fost lucrri pe teren, pentru c 3 miliarde au fost salvate din proiecte retrospective, prin preluarea creditelor BEI i BERD pe care Romnia le avea n proiecte realizate, cum ar fi Autostrada Soarelui, pentru care statul pltea credite. De asemenea, am preluat salariile funcionarilor care lucreaz pe fonduri europene din Romnia, pentru a ajunge la rata de 90% i de a degreva bugetul naional de aceast povar a creditelor la care se angajase”.
     Din cifrele oferite de comisarul european cu prilejul conferinei EuroImpact reinem c, prin intermediul fondurilor europene, n ara noastr s-au nfiinat 14.000 de ntreprinderi mici i mijlocii care au un total de 51.000 locuri de munc, au fost realizate 2000 de proiecte de cercetare i dezvoltare, s-au reabilitat din punct de vedere al eficienei energetice 40.000 de apartamente i s-au nchis 299 de depozite neconforme de deeuri. Tot pe fonduri europene, 2.488 de coli beneficiaz de internet, 100 de policlinici i spitale au fost modernizate.
     n actualul exerciiu bugetar al Comisiei Europene, 2014-2020, ara noastr are alocate 31 miliarde euro, inclusiv bani pentru susinerea agriculturii i a investiiilor publice. Pentru absorbia mai rapid, DG Regio a stabilit ca fiecare stat membru s fie obligat s aloce din fondurile europene primite minimum 6% oraelor i regiunilor. n acest context, comisarul european a spus c a fost surprins de decizia guvernului Dncil de a realiza n parteneriat public-privat spitalele regionale. Corina Creu a criticat modul n care a crescut valoarea de construire a celor trei spitale regionale din Cluj-Napoca, Craiova i Iai: „Am semnat n 2015 acest Program Operaional Regional, a fost dorina Guvernului Romniei de atunci de a introduce aceste trei spitale regionale – 300 de milioane de euro, din care 150 de milioane finanare european i 150 de milioane finanare naional i local. ntre timp s-au fcut studiile de fezabilitate. Aici vreau s spun c este o inadverten i o greeal n ceea ce s-a declarat, aceea c studiul de fezabilitate al Bncii Europene de Investiii ar costa 120 de milioane de euro. n realitate, cost 1,8 milioane de euro. (…) Dar s-a ajuns la aceast sum ntre 1,2 miliarde i 1,5 miliarde avnd n vedere faptul c (…) 105 milioane de euro a costat designul pentru cele trei spitale regionale (…), urmnd ca 830 de milioane s fie alocai pentru construcii i echipamente de calitate”.
     Ea a spus c sper s reueasc s gseasc fondurile europene pentru a acoperi diferena dintre cele 150 de milioane euro alocate iniial de UE i valoarea actual necesar pentru ridicarea celor trei spitale regionale.
     Referitor la fondurile europene, Corina Creu a precizat c acestea au contribuit la ntrirea economiei n toate rile membre, inclusiv n Marea Britanie, dar s-a vorbit prea puin despre efectele concrete.
     „Este foarte important ca cetenii UE din fiecare ar s tie ce s-a fcut i ce se poate face cu fondurile UE, n condiiile unui limbaj antieuropean din ce n ce mai pregnant. Avem de-a face cu un limbaj antieuropean foarte pregnant i Romnia nu-i permite luxul nici mcar s se gndeasc la ieirea din UE”, a concluzionat Corina Creu.
     Pentru viitorul ciclu financiar multianual al UE, 2021-2027, Comisia European a propus o cretere cu 8% a fondurilor i de coeziune pentru ara noastr, dar pentru stabilirea acestui buget este nevoie de un acord al Consiliului UE cu Parlamentul European. 

 

Join the LARGEST XXX Cam Site
Citeste si:  USR: Proiect pentru implementarea recomandarilor Comisiei de la Venetia - Politica - Ziarul BURSA
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Home page
  3. Mai este Simona Halep virgină?
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. Chiar din prima seara m-au luat in primire. M-au fortat sa ma asez in genunchi si sa pun gura pe marginea băncuței de lângă pat.
  6. O zi din viata unei Mame - Merita citit.
  7. "Sânii mei sunt naturali.." Cristina, piti de Romania cu sâni imenşi.
  8. Legatura dintre Președintele Klaus Iohannis si SECURITATE