CORINA CRETU, COMISAR EUROPEAN PENTRU POLITICA REGIONALA: Romania a pierdut 2 miliarde euro in domeniul transporturilor – Politica – Ziarul BURSA

Loading...

m

     Calitatea slab a infrastructurii limiteaz perspectivele de cretere economic ale rii noastre, consider Corina Creu, comisarul european pentru politic regional, n cadrul unei conferine.
     Domnia sa a declarat: „Calitatea slab a infrastructurii o cunoatem cu toii, este resimit de toi cetenii i limiteaz perspectivele de cretere economic pentru Romnia, n special n sectoarele transporturi, mediu i energie. De fiecare dat, discut cu autoritile s urgenteze proiectele n domeniu, punnd accent pe ceea ce Uniunea European finaneaz”.
     Comisarul european pentru politic regional a precizat c fondurile europene nu nseamn mprumuturi, ci sunt bani gratuii care vin ca alocaie din bugetul UE pentru Romnia. Conform acesteia, ara noastr nu a fost pregtit post-aderare ca s acceseze fondurile europene pentru exerciiul bugetar 2007-2013, cnd Comisia de la Bruxelles a alocat 19,5 miliarde euro numai pe politica de coeziune.
     Corina Creu a spus: „Din pcate, din cele 19,5 miliarde de euro alocate pe fondurile pe care le-am gestionat s-au pierdut ntre 1,8 i 2 miliarde de euro ntr-un domeniu cel mai sensibil pentru Romnia, cel al infrastructurii de transport. Dac ne uitm la partea plin a paharului, s-au cheltuit 17,5 miliarde de euro, dar aproximativ 14,5 miliarde de euro au fost lucrri pe teren, pentru c 3 miliarde au fost salvate din proiecte retrospective, prin preluarea creditelor BEI i BERD pe care Romnia le avea n proiecte realizate, cum ar fi Autostrada Soarelui, pentru care statul pltea credite. De asemenea, am preluat salariile funcionarilor care lucreaz pe fonduri europene din Romnia, pentru a ajunge la rata de 90% i de a degreva bugetul naional de aceast povar a creditelor la care se angajase”.
     Din cifrele oferite de comisarul european cu prilejul conferinei EuroImpact reinem c, prin intermediul fondurilor europene, n ara noastr s-au nfiinat 14.000 de ntreprinderi mici i mijlocii care au un total de 51.000 locuri de munc, au fost realizate 2000 de proiecte de cercetare i dezvoltare, s-au reabilitat din punct de vedere al eficienei energetice 40.000 de apartamente i s-au nchis 299 de depozite neconforme de deeuri. Tot pe fonduri europene, 2.488 de coli beneficiaz de internet, 100 de policlinici i spitale au fost modernizate.
     n actualul exerciiu bugetar al Comisiei Europene, 2014-2020, ara noastr are alocate 31 miliarde euro, inclusiv bani pentru susinerea agriculturii i a investiiilor publice. Pentru absorbia mai rapid, DG Regio a stabilit ca fiecare stat membru s fie obligat s aloce din fondurile europene primite minimum 6% oraelor i regiunilor. n acest context, comisarul european a spus c a fost surprins de decizia guvernului Dncil de a realiza n parteneriat public-privat spitalele regionale. Corina Creu a criticat modul n care a crescut valoarea de construire a celor trei spitale regionale din Cluj-Napoca, Craiova i Iai: „Am semnat n 2015 acest Program Operaional Regional, a fost dorina Guvernului Romniei de atunci de a introduce aceste trei spitale regionale – 300 de milioane de euro, din care 150 de milioane finanare european i 150 de milioane finanare naional i local. ntre timp s-au fcut studiile de fezabilitate. Aici vreau s spun c este o inadverten i o greeal n ceea ce s-a declarat, aceea c studiul de fezabilitate al Bncii Europene de Investiii ar costa 120 de milioane de euro. n realitate, cost 1,8 milioane de euro. (…) Dar s-a ajuns la aceast sum ntre 1,2 miliarde i 1,5 miliarde avnd n vedere faptul c (…) 105 milioane de euro a costat designul pentru cele trei spitale regionale (…), urmnd ca 830 de milioane s fie alocai pentru construcii i echipamente de calitate”.
     Ea a spus c sper s reueasc s gseasc fondurile europene pentru a acoperi diferena dintre cele 150 de milioane euro alocate iniial de UE i valoarea actual necesar pentru ridicarea celor trei spitale regionale.
     Referitor la fondurile europene, Corina Creu a precizat c acestea au contribuit la ntrirea economiei n toate rile membre, inclusiv n Marea Britanie, dar s-a vorbit prea puin despre efectele concrete.
     „Este foarte important ca cetenii UE din fiecare ar s tie ce s-a fcut i ce se poate face cu fondurile UE, n condiiile unui limbaj antieuropean din ce n ce mai pregnant. Avem de-a face cu un limbaj antieuropean foarte pregnant i Romnia nu-i permite luxul nici mcar s se gndeasc la ieirea din UE”, a concluzionat Corina Creu.
     Pentru viitorul ciclu financiar multianual al UE, 2021-2027, Comisia European a propus o cretere cu 8% a fondurilor i de coeziune pentru ara noastr, dar pentru stabilirea acestui buget este nevoie de un acord al Consiliului UE cu Parlamentul European. 

 

Join the LARGEST XXX Cam Site
Citeste si:  La 3 ani de la tragedia din Colectiv, Piedone revine pe scena politică
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Home page
  3. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  4. Horoscop politic 2019, Cristina Demetrescu despre Dăncilă, Dragnea, Iohannis
  5. Chiar din prima seara m-au luat in primire. M-au fortat sa ma asez in genunchi si sa pun gura pe marginea băncuței de lângă pat.
  6. Oferte pentru români de muncă în abatoarele din Germania
  7. Cutremurător! ASTROLOGUL vedetelor din ROMÂNIA lansează profeția DUREROASĂ: ‘Se va omorî... Destinul va dărâma tot din temelii’
  8. HOROSCOP CHINEZESC 2019 Dragnea, Iohannis și Tăriceanu