Comisia de anchetă în cazul „Open Dialog”: Mai multe ONG-uri străine s-au implicat în treburile interne ale RM. Cine urmează a fi audiat

Loading...

Potrivit comunicatului, din primele informații recepționate de Comisie, s-a constatat că există nu una, dar mai multe ONG-uri din străinătate, care au desfășurat activități ce ar putea fi neconforme cu legile moldovenești și ar putea reprezenta imixtiune în politica internă a Republicii Moldova, precum și elemente ce țin de finanțări ilegale ale unor organizații politice și ale unor politicieni. Pe lângă gruparea de ONG-uri formată în jurul Fundației ”Open Dialog”, informațiile relevă și posibila implicare a unor companii în acest caz.

„Având în vedere importanța informațiilor furnizate de instituții, Comisia a cerut detalii suplimentare pentru a înțelege modul în care a acționat această grupare de ONG-uri străine pe teritoriul Republicii Moldova și în ce măsură acțiunile ei ar fi putut influența politica internă sau afecta securitatea națională a statului. De asemenea, Comisia a dorit să înțeleagă în ce măsură informațiile apărute în mass-media privind legăturile acestor ONG-uri cu servicii secrete străine, persoane implicate în fraude bancare în țara noastră și politicieni moldoveni sunt susținute de informații oficiale. Răspunsurile primite urmează a fi analizate și prezentate în raportul final al Comisiei”, se arată în textul comuncatului.

Citeste si:  Iohannis: Cererea de revocare a procurorului general, complet neadecvata - Politica - Ziarul BURSA

Activitatea Comisiei parlamentare va continua audierile cu reprezentanții unor organizații care figurează în informațiile furnizate de instituții, dar vor fi invitați și reprezentanți ai societății civile.

Amintim că președinta fundației „Open Dialog” Ludmila Kozlovska a negat faptul că a finanțat partidele de opoziție din Republica Moldova. Kozlovska a spus că Plahotniuc a început o campanie de denigrare a companiei „Open Dialog”, din acest motiv, cetățenii au început să audă mai des această denumire.

În același context, reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr au adresat o scrisoare deschisă deputatului PD Igor Vremea, președinte al Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea Fundaţiei Open Dialog, și președintei CEC, Alina Rusu.

În scrisoare se spune că Platforma DA nu a fost finanțată, nu i-au fost prestate servicii cu titlu gratuit şi nu a fost susținută material sau în alt mod contrar dispozițiilor legale. Mai mult, Platforma DA spune că nu a fost „niciodată finanțată din afara țării, spre deosebire de Partidul Democrat, PSRM, Partidul Șor etc, care profită din plin de finanțări ilegale, inclusiv din bani obținuți ilicit”.

Citeste si:  Elena Udrea, răsturnare de situație în 2019! Numerolog: Ea va decide

Și Partidul Acțiune și Solidaritate spune că Partidul Democrat creează „impedimente enorme pentru partidele politice care sunt finanţate corect şi transparent”.

După votarea unui amendament propus de un deputat PD, finanţarea formaţiunile politice riscă să fie blocată timp de o lună, spune conducerea PAS, care califică modificarea legislativă drept un abuz grav.

În același timp, președintele Comisiei Igor Vremea spune că a înaintat o serie de demersuri autorităților și partidelor politice, solicitând informația necesară.

„Informațiile primite oficial de la instituții, la această etapă, relevă o serie de aspecte importante pentru ancheta comisiei, de aceea am decis să invităm instituțiile pentru a discuta pe marginea informațiilor furnizate. De asemenea, urmează să fie audiați și reprezentanții organizațiilor vizate de legături cu Fundația «Open Dialog», în așa fel încât comisia de anchetă să aibă o imagine completă asupra situației și să poată elabora un raport cât mai complex și echilibrat, pe care să-l prezinte în plenul Parlamentului”, a menționat Președintele Comisiei de anchetă, Igor Vremea.

Citeste si:  Pliante pro-referendum în pungile de pâine. Patron: „Cu ce am greşit? Nu fac politică”

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  3. BĂTAIE între vedete! Umilință TOTALĂ pentru BIANCA DRĂGUȘANU: A fost dată AFARĂ cu forța
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. Planurile de acasă nu se potrivesc cu realitatea din sezonul 2 „Asia Express”, cel mai dur reality show de aventură!
  6. Asia Express 2019 începe azi! Câți bani ia câștigătorul competiției - Stiri Mondene
  7. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  8. E cea mai proasta perioada a muzicii romanesti de pana acum, si nu vad nicio luminita la capatul tunelului !