Combaterea spalarii banilor, amanata de deputati – Politica – Ziarul BURSA

Loading...

Combaterea sp” title_b=””> m

     Deputaii PSD din Camera Deputailor au fost nevoii, ieri, s scoat de pe ordinea de zi proiectul de lege privind aprobarea celei de-a patra directive europene 849/2015, ce se refer la prevenirea i combaterea splrii banilor. Social-democraii au constatat c nu pot strnge cele 165 de voturi necesare adoptrii acestui proiect, dei ara noastr trebuia s implementeze directiva european n legislaia intern nc din 26 iunie 2017.
     Din cauza acestei ntrzieri majore, Comisia European a declanat procedura de infringement mpotriva rii noastre i a dat n judecat statul romn la Curtea de Justiie a Uniunii Europene (CJUE). O decizie nefavorabil, aa cum se preconizeaz din cauza depirii termenului de implementare n legislaia intern a normelor europene, va atrage o amend uria, la care se vor aduga penaliti pentru fiecare zi de ntrziere din cauza neconformitii.
     Deputaii UDMR au declarat, ieri, c nu sunt de acord cu anumite prevederi ale proiectului de lege i, n mod special, cu modul n care a fost reglementat finanarea din partea asociaiilor i fundaiilor, organizaii care sunt principali donatori ai formaiunii politice maghiare. Prevederile respective au fost criticate i de reprezentanii Ministerului Finanelor Publice i de Agenia Naional de Administrare Fiscal. Ei susin c proiectul prevede c datele rapoartelor transmise de asociaii i fundaii se vor duce doar la Oficiul pentru Combaterea Splrii Banilor, iar ANAF dorete ca i ea s beneficieze de aceste informaii.
     Nemulumirile exprimate se adaug celor din 24 septembrie 2018, cnd proiectul de lege a trecut de Senat, dar modificat fa de ceea ce a propus Ministerul Finanelor Publice, amendamentele parlamentarilor coaliiei PSD-ALDE nclcnd cadrul directivei europene.
     Senatorii au eliminat atunci articolele privind msurile contra splrii banilor n cazul persoanelor fizice care exercit sau au exercitat funcii publice importante, precum i tranzaciile i relaiile de afaceri cu astfel de persoane.
     n proiectul Guvernului, printre profesiile liberale care intrau sub incidena acestei legi i a directivei europene referitoare la splarea banilor, se numrau i avocaii care asist diferii clieni n tranzacii. Senatorii au decis s introduc un amendament prin care avocaii ndeplinesc prevederile legii privind splarea banilor, dar cu respectarea secretului profesional, aa cum este el stipulat n legea avocaturii.
     n timp ce guvernul a stabilit un termen de 120 de zile de la intrarea legii n vigoare, termen n care autoritile de supraveghere i organismele de autoreglementare s adopte reglementri sectoriale n vederea aplicrii dispoziiilor legii, senatorii au decis ca acest termen s fie de 180 de zile.
     De asemenea, aleii din camera superioar a Parlamentului au decis eliminarea din proiectul trimis de guvern a art. 6, alineat 2, privind obligaia entitilor raportoare de a transmite un raport pentru activitate suspect Oficiului Naional pentru Prevenirea i Combaterea Splrii Banilor dac acestea cunosc, suspecteaz sau au motive rezonabile s sus-pecteze c:
     a) bunurile/fondurile, indiferent de sum, provin din svrirea de infraciuni sau au legtur cu finanarea terorismului;
     b) persoana sau mputernicitul/reprezentantul/mandatarul acesteia nu sunt cine pretind a fi;
     c) informaiile pe care entitatea raportoare le deine pot fi relevante pentru investigarea unei infraciuni sau pot folosi pentru impunerea prevederilor prezentei legi;
     d) n orice alte situaii sau cu privire la elemente care sunt de natur s ridice suspiciuni referitoare la caracterul, scopul economic sau motivaia tranzaciei, cum ar fi existena unor anomalii fa de profilul clientului, precum i atunci cnd exist indicii c datele deinute despre client ori beneficiarul real nu sunt reale sau de actualitate, iar clientul refuz s le actualizeze ori ofer explicaii care nu sunt plauzibile.
     Senatul este prima camer sesizat, iar Camera Deputailor este for decizional. n consecin, proiectul de act normativ poate fi adoptat n forma emis de Guvern de ctre colegii ministrului Finanelor, din Camera Deputailor.
     Guvernul a adoptat pe 31 mai 2018 un proiect de lege pentru transpunerea directivei UE privind splarea banilor, dei termenul limit era 26 iunie 2017.
     Proiectul de act normativ a ajuns n Parlament n 20 iunie 2018 i nu a fost pus urgent pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare care s-a desfurat ntre 3 i 19 iulie. 

 

Join the LARGEST XXX Cam Site
Citeste si:  BEATRICE TUDOR (PSD): PNL se face vinovat de a folosi politic Centenarul - Politica - Ziarul BURSA
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  3. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  4. ”Mihai Constantinescu a murit!” Știrea care a pus pe jar o lume întreagă
  5. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  6. Top 15 idei de rochii pentru banchet
  7. Nadina Zisu îţi aduce în fiecare dimineaţă ştiri mondene la Observator
  8. Referendumul a băgat zâzanie între vedete! Ionuț Cristache, atac la adresa Oanei Pellea: