Cerere de interventie in dosarul Rosia Montana – Politica – Ziarul BURSA

Loading...

Cerere de interven” title_b=””> m

     Organizaiile neguvernamentale care sunt parte a campaniei „Salvai Roia Montan” au formulat o cerere de intervenie n procesul de arbitraj deschis de Gabriel Resources mpotriva Statului romn. Solicitarea va fi depus pe data de 2 noiembrie la Tribunalul ICSID de la Was-hington.
     Cererea de intervenie este formulat de comunitatea Declic, reeaua MiningWatch Romnia, asociaia de localnici Alburnus Maior i organizaia de mediu Greenpeace Romnia.
     Solicitarea organizaiilor va fi sprijinit de doi avocai din strintate: Erika Lennon, Senior Attorney la Center for International Environmental Law (CIEL) i Christian Schliemann, legal advisor la European Center for Constitutional and Human Rights.
     Avocatul Erika Lennons a precizat: „Vom evidenia, n «amicus curiae», argumente importante, i anume c au existat efecte semnificative i ireparabile asupra locuitorilor i a societii din Roia Montan, ca urmare a tentativelor lui Gabriel Resources de a mina n zon i a eecurilor Guvernului romn n protejarea populaiei i a mediului. Locuitorii au fost presai s-i prseasc locuinele, familiile s-au desprit, ntreprinderile au fost forate s se nchid, instituiile s-au transformat n maini de propagand, iar vecinii au devenit dumani, ca urmare a campaniei psihologice de a diviza, izola i intimida”.
     Christian Schliemann a menionat c organizaia din care face parte dorete s prezinte tribunalului de arbitraj internaional de la Washing-ton c „proiectul minier a fost planificat fr s respecte drepturile locuitorilor din Roia Montan. Prezentnd aceast perspectiv tribunalului, vom evidenia ct de mult i va afecta pe localnici decizia din procesul de arbitraj”.
     tefania Simion, membru al Consiliului Director al asociaiei Alburnus Maior, susine c aceast colaborare cu specialiti din strintate a fost impus de faptul c acetia au experien n procesele de arbitraj internaional i pot prezenta cu argumente legale cerinele comunitii locale din Roia Montan, pentru a fi luate n considerare de Tribunalul de Arbitraj Internaional de la Washington. Ea a menionat: „n acest proces, Alburnus Maior va interveni, are aceast posibilitate s depun o petiie pentru a-i arta propriile argumente i pentru a aduce o perspectiv total diferit n faa Tribunalului, diferit i de cea a Statului Romn i de cea a companiei Gabriel Resources, pentru a crete ansele ca preteniile Gabriel Resources s fie respinse de tribunal”.
     Procesul dintre Gabriel Resources i Statul romn a fost iniiat de compania canadian n anul 2015, dup care o perioad de timp au fost dezbtute chestiuni procedurale i chestiuni care au inut de confidenialitatea informaiilor.
     n procesul pe care Gabriel Resources l-a deschis mpotriva Statului romn, compania canadian cere des-pgubiri de 4,4 miliarde de dolari, sus-innd c a ncercat dezvoltarea proiectului minier din zona Roia Montan, dar autoritile au mpiedicat derularea acestuia i au nclcat astfel tratatele internaionale de investiii.
     Referitor la acest demers, tefania Simion a menionat: „Sperm ca intervenia noastr s aduc o reform a sis-temului arbitral, care n acest moment este netransparent i nedemocratic”.
     Christian Schliemann a adugat: „Tribunalul va decide n baza legii investiiilor internaionale, dar omite adeseori s in cont de drepturile omului i de protecia mediului, fapt care afecteaz comunitile locale. Folosind arbitrajul internaional, Gabriel Resources ncearc s obin condiii mai bune dect cele existente n legislaia rom-n, ceea ce nu este n regul”.
     El a menionat c audierea final n acest caz va avea loc n decembrie 2019, iar decizia Tribunalului Internaional de Arbitraj nu va fi dat mai devreme de vara anului 2020.
     n privina procesului de arbitraj, tefania Simion a menionat c statul romn are n acest moment o poziie intransigent, dei n trecut a colaborat cu compania Gabriel Resources, solicitnd respingerea cererii firmei canadiene.
     Scandalul privind exploatarea minier cu cianuri a zcmntului aurifer de la Roia Montan de ctre compania canadian Gabriel Resources a nceput n anul 2004. De atunci i pn acum, organizaiile neguvernamentale i asociaia Alburnus Maior au fcut tot ce le-a stat n putin pentru a bloca acest proiect minier neprietenos cu mediul nconjurtor i cu comunitatea local. Toate planurile de urbanism au fost atacate n instan, iar judectorii au decis anularea acestor planuri pe baza conflictelor de interese a unor consilieri locali i a nclcrilor legis-laiei naionale. Aceste sentine au dus la stagnarea proiectului minier. O alt btlie a fost dus pentru anularea certificatelor de descrcare de sarcin arheologic emise de Ministerul Culturii n anul 2004, documente care au fost anulate de instanele de judecat. De altfel, dup anularea definitiv a acestora i dup stagnarea proiectului, guvernul a dorit, la presiunea opiniei publice s introduc situl arheologic de la Roia Montan n patrimoniul universal UNESCO. Solicitarea rii noastre a fost retras unilateral n vara lui 2018, de ctre Ministerul Culturii i Identitii Naionale, dar ea poate fi reintrodus n urmtorii trei ani cu informaii suplimentare. 

 

Join the LARGEST XXX Cam Site
Citeste si:  Legea pensiilor. Olguța Vasilescu, replică dură pentru Băsescu
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Home page
  3. Mai este Simona Halep virgină?
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. Chiar din prima seara m-au luat in primire. M-au fortat sa ma asez in genunchi si sa pun gura pe marginea băncuței de lângă pat.
  6. O zi din viata unei Mame - Merita citit.
  7. "Sânii mei sunt naturali.." Cristina, piti de Romania cu sâni imenşi.
  8. Legatura dintre Președintele Klaus Iohannis si SECURITATE