Cerere de interventie in dosarul Rosia Montana – Politica – Ziarul BURSA

Loading...

Cerere de interven” title_b=””> m

     Organizaiile neguvernamentale care sunt parte a campaniei „Salvai Roia Montan” au formulat o cerere de intervenie n procesul de arbitraj deschis de Gabriel Resources mpotriva Statului romn. Solicitarea va fi depus pe data de 2 noiembrie la Tribunalul ICSID de la Was-hington.
     Cererea de intervenie este formulat de comunitatea Declic, reeaua MiningWatch Romnia, asociaia de localnici Alburnus Maior i organizaia de mediu Greenpeace Romnia.
     Solicitarea organizaiilor va fi sprijinit de doi avocai din strintate: Erika Lennon, Senior Attorney la Center for International Environmental Law (CIEL) i Christian Schliemann, legal advisor la European Center for Constitutional and Human Rights.
     Avocatul Erika Lennons a precizat: „Vom evidenia, n «amicus curiae», argumente importante, i anume c au existat efecte semnificative i ireparabile asupra locuitorilor i a societii din Roia Montan, ca urmare a tentativelor lui Gabriel Resources de a mina n zon i a eecurilor Guvernului romn n protejarea populaiei i a mediului. Locuitorii au fost presai s-i prseasc locuinele, familiile s-au desprit, ntreprinderile au fost forate s se nchid, instituiile s-au transformat n maini de propagand, iar vecinii au devenit dumani, ca urmare a campaniei psihologice de a diviza, izola i intimida”.
     Christian Schliemann a menionat c organizaia din care face parte dorete s prezinte tribunalului de arbitraj internaional de la Washing-ton c „proiectul minier a fost planificat fr s respecte drepturile locuitorilor din Roia Montan. Prezentnd aceast perspectiv tribunalului, vom evidenia ct de mult i va afecta pe localnici decizia din procesul de arbitraj”.
     tefania Simion, membru al Consiliului Director al asociaiei Alburnus Maior, susine c aceast colaborare cu specialiti din strintate a fost impus de faptul c acetia au experien n procesele de arbitraj internaional i pot prezenta cu argumente legale cerinele comunitii locale din Roia Montan, pentru a fi luate n considerare de Tribunalul de Arbitraj Internaional de la Washington. Ea a menionat: „n acest proces, Alburnus Maior va interveni, are aceast posibilitate s depun o petiie pentru a-i arta propriile argumente i pentru a aduce o perspectiv total diferit n faa Tribunalului, diferit i de cea a Statului Romn i de cea a companiei Gabriel Resources, pentru a crete ansele ca preteniile Gabriel Resources s fie respinse de tribunal”.
     Procesul dintre Gabriel Resources i Statul romn a fost iniiat de compania canadian n anul 2015, dup care o perioad de timp au fost dezbtute chestiuni procedurale i chestiuni care au inut de confidenialitatea informaiilor.
     n procesul pe care Gabriel Resources l-a deschis mpotriva Statului romn, compania canadian cere des-pgubiri de 4,4 miliarde de dolari, sus-innd c a ncercat dezvoltarea proiectului minier din zona Roia Montan, dar autoritile au mpiedicat derularea acestuia i au nclcat astfel tratatele internaionale de investiii.
     Referitor la acest demers, tefania Simion a menionat: „Sperm ca intervenia noastr s aduc o reform a sis-temului arbitral, care n acest moment este netransparent i nedemocratic”.
     Christian Schliemann a adugat: „Tribunalul va decide n baza legii investiiilor internaionale, dar omite adeseori s in cont de drepturile omului i de protecia mediului, fapt care afecteaz comunitile locale. Folosind arbitrajul internaional, Gabriel Resources ncearc s obin condiii mai bune dect cele existente n legislaia rom-n, ceea ce nu este n regul”.
     El a menionat c audierea final n acest caz va avea loc n decembrie 2019, iar decizia Tribunalului Internaional de Arbitraj nu va fi dat mai devreme de vara anului 2020.
     n privina procesului de arbitraj, tefania Simion a menionat c statul romn are n acest moment o poziie intransigent, dei n trecut a colaborat cu compania Gabriel Resources, solicitnd respingerea cererii firmei canadiene.
     Scandalul privind exploatarea minier cu cianuri a zcmntului aurifer de la Roia Montan de ctre compania canadian Gabriel Resources a nceput n anul 2004. De atunci i pn acum, organizaiile neguvernamentale i asociaia Alburnus Maior au fcut tot ce le-a stat n putin pentru a bloca acest proiect minier neprietenos cu mediul nconjurtor i cu comunitatea local. Toate planurile de urbanism au fost atacate n instan, iar judectorii au decis anularea acestor planuri pe baza conflictelor de interese a unor consilieri locali i a nclcrilor legis-laiei naionale. Aceste sentine au dus la stagnarea proiectului minier. O alt btlie a fost dus pentru anularea certificatelor de descrcare de sarcin arheologic emise de Ministerul Culturii n anul 2004, documente care au fost anulate de instanele de judecat. De altfel, dup anularea definitiv a acestora i dup stagnarea proiectului, guvernul a dorit, la presiunea opiniei publice s introduc situl arheologic de la Roia Montan n patrimoniul universal UNESCO. Solicitarea rii noastre a fost retras unilateral n vara lui 2018, de ctre Ministerul Culturii i Identitii Naionale, dar ea poate fi reintrodus n urmtorii trei ani cu informaii suplimentare. 

 

Join the LARGEST XXX Cam Site
Citeste si:  Săptămână cu agendă politică încărcată: Dragnea față-n față cu puciștii în ziua procesului de la Înalta Curte / CCR discută sesizarea lui Dăncilă cu privire la completul care-l judecă pe Dragnea / Desecretizarea protocoalelor, la vot final
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  3. Chiar din prima seara m-au luat in primire. M-au fortat sa ma asez in genunchi si sa pun gura pe marginea băncuței de lângă pat.
  4. Home page
  5. Oferte pentru români de muncă în abatoarele din Germania
  6. De ce poartă Nina colanţi?
  7. Mai este Simona Halep virgină?
  8. "Sânii mei sunt naturali.." Cristina, piti de Romania cu sâni imenşi.