Ceaușescu: „La nimeni nu am găsit, drept să vă spun, o înțelegere față de politica S.U.A.”

Loading...

Ceaușescu: „La nimeni nu am găsit, drept să vă spun, o înțelegere față de politica S.U.A.” 1

Stenograma discuției din ianuarie 1967 figurează în arhiva Comitetului Executiv al Comitetului Central al PCR, dar și americanii de la Institutul Wilson o citează în istoria recent desecretizată a conflictului din Vietnam. În redare, am păstrat ortografia și modul de adresare al stenografei care a transcris convorbirea. Mai trebuie spus că e simplă coincidență, nu neapărat nefericită, că acest material apare astăzi, când politica noastră externă a fost supusă la grele încercări


Stenograma discuției din 31 ianuarie 1967 dintre Nicolae Ceaușescu, care abia preluase puterea după moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, și Richard Davis, ambasadorul în România al președintelui american Lyndon Johnson, este importantă, discuția având loc înaintea vizitei lui Ioan Gheorghe Maurer la Washington, în iunie 1967, moment considerat până acum ca fiind primul demers public prin care România își manifesta relativa independență față de URSS.

Totuși, trebuie spus că audiența pe care Ceaușescu i-a acordat-o lui Davis venea după ce, pe 22 octombrie 1966, ministrul de Externe Corneliu Mănescu îi transmisese ambasadorului american la ONU, Arthur Goldberg, disponibilitatea României de a media discuții între Washington și Hanoi. Evident, disputa era legată de războiul din Vietnam.

Discuția din ianuarie 1967, era prima confirmare directă pe care o primeau americanii direct de la Nicolae Ceaușescu privind faptul că mesajele transmise de diplomații români aveau girul său.


Citește primele două episoade:


Discuția ajunge în punctul în care americanul îi propune direct lui Ceaușescu să devină „canalul de transmisie” al mesajelor „discrete și directe” dintre americani și vietnamezi.

În acea perioadă, când URSS dorea să devină pionul principal al conflictului care se „mondializase”, gestul lui Ceaușescu părea sinucigaș.

„Fără a dori să se înțeleagă în vreun fel că am vrea să devenim intermediari între S.U.A. și Vietnam”

Dl.Richard H.Davis:

În legătură cu ultimul punct pe care l-ați menționat, domnule secretar general, de asemenea am primit instrucțiuni să vă spun că am dori să avem un contact direct și discret cu Hanoiul și am aprecia dacă dv. v-ați găsi în situația de a le spune lor acest lucru.

Tov. Nicolae Ceaușescu:

Ce vă împiedică să încetați bombardamentele ca să vă puteți întîlni? Aveți o diplomație foarte dezvoltată. Veți găsi modalități diplomatice de asemenea natură încît această măsură, luată din inițiativa S.U.A., să întărească autoritatea Statelor Unite ale Americii și să cîștige prieteni mai mulți. Eu v-am spus lucrurile fără multă diplomație, dar, desigur, pînă la urmă dv. hotărîți.

Dl.Richard H.Davis:

Apreciez foarte mult franchețea dv., domnule secretar general. La rîndul meu am încercat să arăt poziția guvernului meu și motivul pentru care am dori să avem un indiciu asupra ceea ce se va întîmpla. Poate că n-am fost suficient de elocvent în această privință.

Tov. Nicolae Ceaușescu:

Eu am fost atent, ați fost foarte elocvent. În ceea ce vă privește pe dv. Ați explicat foarte clar poziția S.U.A., dar, ca să vă spun cinstit, este o poziție care este greu de explicat, pentru că este greu să fie înțeleasă. Statele Unite ale Americii constituie o putere militară și economică mare; de ce trebuie să bombardeze, să distrugă o țară mică, care de abia cu cîțiva ani în urmă s-a eliberat de sub jugul francezilor și a început să-și organizeze economia, să-și construiască o viață mai bună?

După cum știți foarte bine, am avut discuții cu personalități de diferite concepții politice, pînă la liberalii din Japonia, și la nimeni nu am găsit, drept să vă spun, o înțelegere față de politica S.U.A., iar aceștia nici măcar nu pot fi bănuiți că sînt comuniști. Sînt însă lucruri care nu pot fi înțelese. Așa că faptul că n-ați reușit să mă convingeți pe mine nu se datorește dv., dv. Ați dovedit multă capacitate, ci se datorește acestei politici care este greu de înțeles.

În ceea ce privește rugămintea de a transmite Republicii Democrate Vietnam dorința S.U.A., fără a dori să se înțeleagă în vreun fel că am vrea să devenim intermediari între S.U.A. și Vietnam, însă, ținînd seama și de relațiile pe care noi le considerăm bune cu S.U.A. și de relațiile pe care le avem cu R.D.Vietnam, o să-i transmitem aceasta.

Dl.Richard H.Davis:

Citește mai departe … Ceaușescu: „La nimeni nu am găsit, drept să vă spun, o înțelegere față de politica S.U.A.” 3 Ceaușescu: „La nimeni nu am găsit, drept să vă spun, o înțelegere față de politica S.U.A.” 4
Join the LARGEST XXX Cam Site
Citeste si:  Călin Popescu Tăriceanu, anunț despre candidatul la alegerile prezidențiale. Când va fi luată decizia
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  3. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. ”Mihai Constantinescu a murit!” Știrea care a pus pe jar o lume întreagă
  6. Referendumul a băgat zâzanie între vedete! Ionuț Cristache, atac la adresa Oanei Pellea:
  7. Vrei sa faci Karaoke cu marile vedete? Afla aici cum poti deveni si tu vedeta
  8. Nadina Zisu îţi aduce în fiecare dimineaţă ştiri mondene la Observator