Ce şanse sunt ca Parlamentul să adopte legea parteneriatului civil. Surse: Dragnea s-a răzgândit. PNL e împărţit

Loading...

Liviu Dragnea s-a răzgândit: nu mai susţine legea parteneriatului civil, pe care a anunţat-o înainte de referendumul pentru familia tradiţională, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Însă „reevaluarea“  nu va fi asumată de liderul PSD, ci colectiv, de Comitetul Executiv al partidului. „Cu siguranţă partidul se va opune parteneriatului civil, dar să nu uităm că CEX-ul e controlat tot de Liviu Dragnea. Dacă Dragnea ar fi vrut această lege, acum proiectul era depus în Parlament“, a declarat unul dintre vicepreşedinţii partidului pentru „Adevărul“.  Parlamentarii PSD se opun parteneriatului civil, pe motiv că primarii social-democraţi nu vor putea să le explice oamenilor că susţin homosexualii. Printre cei mai vocali aleşi PSD împotriva parteneriatului civil sunt Diana Tuşa (fost deputat PNL) şi Titus Corlăţean, fost ministru de Externe, susţin sursele citate.

Singurul parlamentar PSD care îşi asumă parteneriatul civil este Petre Florin Manole, care, de altfel, a lucrat la proiectul de lege alături de reprezentanţii USR, PNL, ALDE şi UDMR. Aşadar, fără voturile PSD din Parlament, e puţin probabil ca legea parteneriatului civil să treacă, mai ales că nici PNL, pricipalul partid de Opoziţie, nu o susţine. Parlamentarii PNL sunt împărţiţi în două tabere: conservatori (aripa dominantă) şi liberali.

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a fost singurul liberal care a participat la grupul de lucru  pentru proiectul de lege, împotriva rezervei şefului său de partid, Ludovic Orban. De altfel, Ovidiu Raeţchi a anunţat public că susţine parteneriatului civil. Potrivit unor surse din PNL, ar mai fi câţiva parlamentari liberali dispuşi să semneze proiectul: Alina Gorghiu, Adriana Săftoiu, Mihai Voicu, Mara Calista şi Iulia Scântei.

Citeste si:  Fostul city manager al orasului Timisoara se lanseaza in politica. Vrea sa fie primar intr-o comuna importanta

USR rămâne singurul partid consecvent pe această temă: a boicotat referendumul pentru familia tradiţională, iar acum susţine in corpore legea parteneriatului civil. Reprezentantul USR în grupul de lucru a fost deputatul Cristian Ghinea.

ALDE şi UDMR susţin, oficial, parteneriatul civil, însă voturile lor tot n-ar asigura o majoritate în cazul în care PSD şi PNL se opun.

Mizele din noua lege

Proiectul dezbătut de PSD, PNL, ALDE şi UDRM permite încheierea unui parteneriat civil atât între cuplurile homosexuale, cât şi între cele heterosexuale. Din punct de vedere juridic, cuplul format dintr-un bărbat şi o femeie care nu vor să-şi legalizeze relaţia prin căsătorie o pot face la notar prin parteneriat civil. De asemenea, persoanele de acelaşi sex care formează un cuplu vor beneficia de drepturi la moştenire şi de protecţie socială.
Potrivit iniţiatorilor, noua lege nu va interzice explicit căsătoria între persoanele de acelaşi sex pe motiv că ar fi inutil, atâta vreme cât Codul Civil permite doar căsătoria între bărbat şi femeie.

„Între parteneriat civil şi căsătorie sunt mai multe diferenţe, care decurg din texte constituţionale diferite. În primul rând, căsătoria e reglementată de Constituţie, care o defineşte ca legătura între soţi. Mai departe, CCR a spus că soţi înseamnă bărbat şi femeie.În plus, mai există şi definiţia din Codul Civil, care pemite doar căsătoria între bărbat şi femeie. Noi nu ne atingem de nicio reglementare referitoare la căsătorie. În acelaşi timp, în Constituţie există şi articolul 26, privind protecţia vieţii de familie, ceea ce înseamnă că există viaţă de familie şi în afara căsătoriei. Duc sau nu o viaţă de familie un bărbat şi o femeie care trăiesc împreună de 40 de ani? Sunt familie? Evident că da. Sunt protejaţi de Articolul 48 din Constituţie, privind căsătoria? Nu. Dar sunt protejaţi de Articolul 26, privind viaţa de familie”, a spus, pentru „Adevărul”, deputatul PSD Petre Florin Manole.

Citeste si:  Mesajul postat de Gabriela Firea pe Facebook, după ce a renunțat la funcțiile din PSD

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe (BOR), Vasile Bănescu, crede că protecţia oferită de Codul Civil familiei tradiţionale este insuficientă. Bănescu este de părere că o eventuală legalizare a parteneriatului civil este „primul pas spre legalizarea căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex” iar menirea sa este „de a face încetul cu încetul acceptată ideea de căsătorie între aceste persoane”.

Deputatul PSD Petre Florin Manole răspunde cu duhul blândeţii. „Nu sunt de acord cu opinia domnului Bănescu, dar la orice critică eu aleg să fiu un bun ceştin şi să întorc şi celălalt obraz”, a răspuns Manole.
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, care susţine parteneriatul civil chiar dacă partidul său ezită să se poziţioneze, demontează  motivele invocate de Vasile Bănescu. „Mi se pare nefericit acel argument care spune că «parteneriatul civil este primul pas spre legalizarea căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex» şi, de aceea, trebuie respins. Noi nu putem respinge un proiect legislativ bun pe o ipoteză despre viitor: e bun azi, dar mâine s-ar putea schimba. Faptul că orice lege se poate schimba mâine nu înseamnă că nu ar mai trebui să legiferăm deloc azi. Deci, pentru moment, nu am găsit niciun argument valid împotriva proiectului, iar argumentele religioase, oricât ar fi de solide teologic, nu pot decide legislaţia unui stat laic”, a scris Raeţchi pe Facebook.

Citeste si:  Klaus Iohannis, la recepția de Ziua Națională: „Guvernanții și întreaga clasă politică trebuie să se ridice la nivelul responsabilității istorice” - Jurnalistii.ro

Cuplurile gay nu pot înfia copii
Proiectul de lege interzice în mod explicit ca persoanele de acelaşi sex care formează un cuplu, fie el recunoscut prin parteneriat civil, să poată înfia copii. „Soţii de sexe diferite au dreptul la adopţie, în schimb, partenerii de acelaşi sex nu pot înfia copii. Nu ne atingem de valorile căsătoriei creştine”, a explicat Petre Florin Manole.

 

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Home page
  3. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  4. De ce poartă Nina colanţi?
  5. Top 15 idei de rochii pentru banchet
  6. Jojo, CRBL, Bianca Drăguşanu, Cosmin Seleși, Ruby, Iuliana Luciu și Anca Sigartău printre vedetele care vor participa la cel de-al doilea sezon Asia Express
  7. Nadina Zisu îţi aduce în fiecare dimineaţă ştiri mondene la Observator
  8. E mai bine sa spui ceea ce simti si sa regreti pe moment,decat sa nu o faci si sa regreti o viata…