Ce reprezintă Centenarul pentru „elita politică” a României. INTERVIU cu istoricul Cristian Sandache – Jurnalistii.ro

Loading...

Pentru actualii noștri factori politici de decizie, Centenarul nu reprezintă altceva decât un pretext demagogic de care doresc să se servească pentru a mai câștiga câteva procente în plus, este de părere istoricul Cristian Sandache, Conferențiar universitar doctor- Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

Despre însemnătatea zilei de 1 Decembrie 1918, despre diferențele dintre elita politică românească din prezent și cea din perioada interbelică, dar și despre proiectul reunirii cu R. Moldova puteți citi în interviul de mai jos realizat împreună cu istoricul Cristian Sandache.

Jurnalistii.ro: Dincolo de alocuțiuni politice, științifice și parade militare, ce ar trebui să știe fiecare român despre însemnătate acestui moment unic?

Ce reprezintă Centenarul pentru „elita politică” a României. INTERVIU cu istoricul Cristian Sandache - Jurnalistii.ro 1
Foto: Facebook

Cristian Sandache: 1 decembrie 1918 este momentul în care România devine o entitate statală pregnantă în plan european, unul dintre statele care contau cu adevărat în plan geopolitic regional.

 

Credeţi că elita politică a României actuală este conştientă de însemnătatea Centenarului? Ce mare proiect politic, economic sau geopolitic ar trebui să ne propună aceasta ca întreaga naţiune să participe active astfel încât să nu mai avem două Românii: una urbană şi alta rurală?

Elita politică a României actuale este în marea sa majoritate o falsă elită, dacă avem în vedere educația sa, reflexele care o caractertizează, sensibilitățile, interesele. Strict în plan convențional, putem vorbi de o elită, dar sub aspectul conținutului, dacă o comparăm cu elita României secolului al XIX-lea sau cu elita României interbelice, diferențele sunt astronomice. Acei oameni erau în marea lor majoritate, cu un înalt nivel educațional, dispunând și de o reală implicare în chestiunile naționale.

Cred că pentru actualii noștri factori politici de decizie, Centenarul nu reprezintă altceva, decât un pretext demagogic, de care doresc să se servească, pentru a mai câștiga câteva procente în plus.

Bineînțeles, cultivând din plin spaimele etniciste (a se citi: presupusul pericol maghiar, legat de presupusa pierdere a Transilvaniei). Atâta pot, pentru că au preluat în mare parte, multe dintre clișeele așa-numitului complex al “Cetății asediate”, moștenit din vremea național-ceaușismului.

Citeste si:  Kelemen Hunor nu este "foarte îngrijorat" cu privire la preluarea Preşedinţiei Consiliului UE de către România

Şi totuşi Centenarul României Mari este umbrit fără Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa. Credeţi că ar fi util ca de 1 decembrie 2018 întreaga naţiune română să stabilească REUNIREA cu Republica Moldova drept următorul proiect geopolitic major pentru următorul interval de timp?

Pentru a mobiliza cu adevărat românii în sensul unei implicări reale în sprijinul unui mare proiect național revigorator, ar trebui să avem un popor cu o educație ridicată, iar numărul analfabeților funcționali să fie cât mai mic. Din păcate, drama e dublă: o clasă politică dominantă, care nu are nici un interes să aibă o masă de cetățeni cât mai educați, și un număr mare de cetățeni români spălați literalmente pe creiere, cărora li s-au infuzat tot felul de spaime etnice, clișee istoriografice, sau reflexe de tip naționalist-șovin, care n-au nimic în comun cu normalitatea în primul rând și cu specificul unei societăți performante a mileniului trei.

Nu putem vorbi despre reunirea cu Republica Moldova, fără un feed-back corespunzător și din partea moldovenilor. Dragoste cu forța nu se poate. Doar o masă critică de cetățeni ai Republicii Moldova (susținuți de un larg spectru al forțelor politice de acolo) direcționați în sensul ideii de reunificare cu România- ar putea fi soluția.

Citeste si:  Sintagma prin care SRI a devenit legal Poliția Politică Postdecembristă. România lui Cristoiu

De ce politicienii României de astăzi tratează cu superficialitate evenimentele majore din istoria naţiunii noastre? Să fie din superficialitate sau din rea credinţă?

Politicienii români sunt (în imensa lor majoritate) lipsiți de o cultură elementară. Nu putem să le cerem să aibă anumite reacții, atâta timp cât, elementar vorbind, nivelul lor educațional real este extrem de limitat. Pentru ei, istoria este un fel de moft, un mijloc prin care ar mai putea obține câteva voturi în plus, totul reducându-se la un șir de ceremonii de parastas, în care se varsă lacrimi de crocodil și se evocă (adesea exagerat și fals) momente din trecut.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus…

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. De ce poartă Nina colanţi?
  3. Home page
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. Oferte pentru români de muncă în abatoarele din Germania
  6. Top 15 idei de rochii pentru banchet
  7. Top 30 - Vedetele din România care s-au iubit în locuri publice
  8. Cum iti promovezi clipurile de pe YouTube