Care este legătura între retorica politică și violență? – Reporter Global

Loading...

Care este legătura între retorica politică și violență? - Reporter Global 1
PITTSBURGH, PA – OCTOBER 27: Police rapid response team members respond to the site of a mass shooting at the Tree of Life Synagogue in the Squirrel Hill neighborhood on October 27, 2018 in Pittsburgh, Pennsylvania. According to reports, at least 12 people were shot, 4 dead and three police officers hurt during the incident. The shooter surrendered to authorities and was taken into custody. (Photo by Jeff Swensen/Getty Images)

Care este legătura între retorica politică și violență? - Reporter Global 2
Ediția tipărită | Statele Unite 

3 noiembrie 2018 | PITTSBURGH

AU FOST, desigur, și părți luminoase. Un munte mic de flori, lumânări și mesaj de iubire și simpatie, la colțul unei străzi, la mică distanță. Mii de oameni au participat la o slujbă interconfesională o noapte mai târziu. Wasiullah Mohamed, directorul Centrului Islamic din Pittsburgh, le-a spus membrilor comunității evreiești din oraș: „Vrem doar să știm de ce aveți nevoie… Dacă aveți nevoie de oameni afară, ca să vă apere la viitoarea slujbă, să ne spuneți. Vom fi acolo.”

Dar în spatele acestor raze de soare, a rămas norul. În timpul oficierii slujbei de Sabat, în dimineața de 27 octombrie, un bărbat înarmat cu o pușcă de atac și trei pistoale a intrat în Congregația Copacului Vieții, o sinagogă veche de 154 de ani de pe Squirrel Hill, în inima cartierului evreiesc din Pittsburgh, și a strigat „Toți evreii trebuie să moară!”, apoi a ucis 11 evrei și a mai rănit alți șase oameni, în cel mai cumplit atac antisemit din istoria Americii. Singurul suspect al atacului armat este Robert Bowers, un bărbat în vârstă de 46 de ani, ale cărui postări pe rețelele sociale dezvăluie o ură obsesivă împotriva evreilor.

Masacrul s-a produs la o zi după arestarea lui Cesar Sayoc, în vârstă de 56 de ani, în Florida, care este suspectat că a trimis cu poșta bombe artizanale criticilor președintelui Donald Trump. Sayoc era proprietarul unei camionete albe, ornată cu abțibilduri pro-Trump; el a participat la cel puțin o adunare din campania lui Trump, unde a fluturat o pancartă pe care scria „CNN Sucks” („CNN e nașpa” – n.tr.; se pare că ar fi trimis bombe la televiziunea de știri).

De atunci, americanii s-au aruncat într-o dezbatere furibundă despre responsabilitatea pentru aceste atacuri, temându-se că Bowers și Sayoc nu sunt doar niște lupi singuratici, ci vestitorii unei noi ere de violență inspirată de politică. Un prieten al lui Sayoc a declarat pentru Washington Post că presupusul atacator cu bombă ignorase politica, până când Trump l-a făcut să simtă „că cineva îi vorbește lui, în sfârșit”. Peste 80.000 de oameni au semnat o scrisoare către președinte, spunând că masacrul de la sinagogă a fost „culminarea directă a influenței dumneavoastră”.

Citeste si:  Florin Călinescu intră în politică! Pentru ce partid vrea să candideze

Trump a condamnat atât măcelul de la Pittsburgh, cât și antisemitismul, în sens mai larg. El are referințe puternice în aceasta problemă. Ginerele său este evreu, iar fiica sa s-a convertit la iudaism înainte de căsătorie. Este un puternic susținător al Israelului. Dar Mark Pitcavage de la Liga Anti-Defăimare (ADL) subliniază că adepții supremației albe îl plac în ciuda acestui fapt. „Ei spun «Nu este unul dintre noi, dar e bun pentru noi.»” ADL a remarcat creșterea numărului de incidente antisemite în ultimii doi ani.

Fie sau nu cu bună știință, președintele a folosit tropi antisemiți. În clipul final de campanie al lui Trump din 2016 apăreau George Soros, Janet Yellen și Lloyd Blankfein – un donator bogat pentru cauzele liberale, un fost președinte al Fed și șef de la Goldman Sachs, toți evrei –, atacând „interesele globale speciale… care nu țin cont de binele tău”. Frecventele sale critici la adresa „globaliștilor” conțin un ecou slab al „cosmopoliților fără rădăcini”. Este o prăpastie între declarațiile acestea și Bowers, care spunea despre evrei că sunt „copiii lui Satan”. Dar în unele locuri, viziunile asupra lumii rimează.

Bowers spunea că Societății Ebraice de Ajutorare a Imigranților, un grup care îi ajută pe refugiații de toate etniile, „îi place să aducă invadatori care ne omoară oamenii”. El a postat teorii ale conspirației despre Soros, căruia Sayoc i-a trimis o bombă. În miezul convingerilor americanilor care cred în supremația albă este credința că albii riscă extincția din cauza raselor nealbe, manipulate de evrei, notează Pitcavage. Matt Gaetz, un membru republican al Congresului SUA, a spus într-un mesaj pe Twitter că Soros finanțează caravana de imigranți din America Centrală, care se îndreaptă spre nord. Bomba destinată lui Soros l-a făcut pe Kevin McCarthy, al doilea cel mai puternic republican din Camera Reprezentanților, să șteargă mesajul de pe Twitter în care avertiza că Soros, Michael Bloomberg, fostul primar al New Yorkului, care este și el evreu, și Tom Steyer, un activist democrat miliardar și donator, de origine evreiască, se pregătesc să „CUMPERE aceste alegeri!”.

Citeste si:  Ambasadorul Danemarcei, Søren Jensen, DINAMITEAZA politica din Romania: Abuzul in serviciu inseamna ca ți-ai terminat cariera

Democrații au făcut acuzații similare în trecut împotriva unor donatori republicani de seamă, cum este Sheldon Adelson (care este evreu) și frații Koch (care nu sunt). Dar în timp ce substanța acuzațiilor poate fi similară, ambalajul lor este diferit. Cu câteva ore înainte ca Bowers să pornească atacul lui ucigaș, FOX Business Network a difuzat un interviu în care Chris Farrell de la Judicial Watch, un grup de activiști, susținea că „Departamentul de Stat ocupat de Soros” finanțează caravana de imigranți. Asta aduce aminte de credința celor care susțin supremația albă că America este condusă de un „guvern ocupat de sioniști” și îl transformă pe Soros în ceea ce evreii au fost întotdeauna pentru antisemiți: străini care trag sforile, lucrând la subminarea țării.

Nimic din toate astea nu înseamnă că o eră de violență politică este iminentă. Anii ’60 și ’70, de care ne amintim azi ca despre epoca de aur a bipartizanatului, au abundat în atacuri cu bombă, bătăi de stradă și asasinate. Ce diferă acum este că după tragediile din trecut, președinții și-au asumat rolul de a-i consola pe cei afectați și de a face tot ce le stă în putință pentru a unifica țara. Prin contrast, Trump a făcut apel la unitate, apoi a atacat dur presa („adevăratul dușman al poporului!”), a tunat și a fulgerat împotriva „globaliștilor” și s-a amuzat la gândul de a-l băga la închisoare pe Soros.

Citeste si:  Tăriceanu, alături de Cioloș în ALDE Europa, a treia forță politică europeană, în frunte cu Macron - MagnaNews

Un studiu recent efectuat de Lilliana Mason, de la Universitatea din Maryland, arată că circa 9% dintre republicani și democrați consideră că folosirea violenței pentru a-și atinge scopurile politice este cel puțin „oarecum justificată”. În timp de 9% poate părea o proporție liniștitor de mică, asta înseamnă aproape 30 de milioane de americani.

Ei ar trebui să facă o vizită pe Squirrel Hill (Dealul Veveriței, în română – n.tr.), unde circulația s-a oprit ca să lase să treacă procesiunile funerare pe străduțele înguste. Mesajele de condoleanțe abundau în vitrinele magazinelor. Cordoanele de poliție blocau străzile care ducea la sinagoga Copacul Vieții. Chiar în interiorul intrării principale la Centrul Comunității Evreiești stătea un agenți FBI zvelt, care observa fiecare persoană care intra pe ușă.

Cathy Samuels, directoarea de comunicare a centrului, a spus că, asemenea altor centre evreiești din toată America, cel din Pittsburgh a primit și el rația sa de amenințări și alerte de bombă. Dar ea nu dorește să vadă că se introduc detectoare de metal sau gărzi înarmate. „Noi ne considerăm asemănători cortului lui Avraam, deschiși pe toate laturile”, spune Samuels. „Sper că schimbarea pozitivă care va rezulta din toate astea este că ne iubim vecinii. Și nu vorbesc doar despre comunitatea evreiască.”

Acest articol a apărut în secțiunea Statele Unite a ediției tipărite a The Economist, sub titlul „In your lifetime, during your days”

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  3. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  4. ”Mihai Constantinescu a murit!” Știrea care a pus pe jar o lume întreagă
  5. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  6. Top 15 idei de rochii pentru banchet
  7. Nadina Zisu îţi aduce în fiecare dimineaţă ştiri mondene la Observator
  8. Referendumul a băgat zâzanie între vedete! Ionuț Cristache, atac la adresa Oanei Pellea: