Analişti: BNR va menţine dobânda cheie. Piaţa aşteaptă însă semnalele de după şedinţa de consiliu din 8 ianuarie

Loading...

Consiliul de Administraţie al BNR se reuneşte pentru prima dată anul acesta şi pentru prima dată după apariţia Ordonanţei de Urgenţă care instituie în premieră în România taxa pe activele bancare. Economiştii şefi ai băncilor din România se aşteaptă ca dobânda cheie, dobânzile la facilitatea de depozit şi la cea de credit şi nivelul rezervelor minime obligatorii ale băncilor să rămână neschimbate după şedinţa de astăzi. Totuşi, piaţa aşteaptă briefingul BNR şi semnalele care vor fi transmise cu această ocazie.

Prima şedinţă din 2019 a Consiliului de Administraţie al BNR pe teme de politică monetară va avea loc pe 8 ianuarie. Florian Libocor, economistul şef al BRD, ne-a declarat: „Cred că rata dobânazii de politica monetară nu va fi modificată. Faptul ca rata reala a dobânzii este în teritoriu negativ ar putea să fie un argument în favoarea unei creşteri a ratei dobânzii de politică monetară, argument care, în actualul context, cred că nu va avea greutate. În cel mai probabil caz, din punctul meu de vedere, canalul pe care banca centrală va transmite impulsuri în piaţă va fi cel al „persuasiunii morale”. Cred că în acest an, conduitei politicii monetare îi va fi destul de greu să acomodeze conduita politicii fiscale ale cărei ultime modificări nu doar că nu sunt în linie cu o optimizare a mixului fiscal-monetar, aşa cum era firesc, ci provoacă principiile fiscalităţii şi mai pot fi înţelese şi ca o intenţie de a substituii politica monetară cu cea fiscala. Sper totuşi că lucrurile se vor lămuri deoarece « unui lucru fara cale, cale dand, alte lucruri fara cale vor urma »”.

Citeste si:  Peste 21 de milioane de buletine de vot pentru referendum - Politica - Ziarul BURSA

Ciprian Dascălu, economistul şef al ING Bank, precizează că actualele condiţii de lichiditate din piaţa monetară au dus la o scădere a dobânzilor pe interbancar, atât la nivelul tranzacţiilor overnight care acum sunt jurul dobânzii de 2%, cât şi la tranzacţiile pe termene mai lungi, unde se constată o scădere a dobânzilor de 10-20 de puncte de bază. „Aceste condiții ar trebui să persiste pentru cel puțin perioada curentă de rezervă, dar eventualele observații ale guvernatorului Isărescu vor fi urmărite îndeaproape în briefingul de presă de mâine”, precizează Ciprian Dascălu.

Întrebat despre previziunile pe evoluţia dobânzii de politică monetară în 2019, Floarian Libocor spune că ultimul raport de cercetare şi analiză al BRD din luna noiembrie a acestui an mergea pe un scenariu conform căruia dobânda de politică monetară a BNR ar trebui să crească în 2019, dar acest raport nu includea detaliile şi influenţa ordonanţei de urgenţă privind taxa pe activele bancare.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a anunţat în ultima şedinţă din 2018, la începutul lunii noiembrie, că a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an. Totodată, BNR a decis menţinerea la 1,50% pe an a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit şi la 3,50% pe an a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard). De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis păstrarea păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Citeste si:  Corina Creţu, atac fără precedent la PSD: Nu mai accept insultele din partea Guvernului României

În şedintele din 3 octombrie, 6 august şi 4 iulie, BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an. Ultima creştere a dobânzii cheie a avut loc pe 7 mai, când BNR a majorat rata dobânzii de politică monetară de la 2,25% la 2,50% pe an. În 4 aprilie, BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an. La începutul lunii februarie, BNR a crescut rata dobânzii de politică monetară de la 2% la 2,25% pe an.

 

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  3. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  4. Chiar din prima seara m-au luat in primire. M-au fortat sa ma asez in genunchi si sa pun gura pe marginea băncuței de lângă pat.
  5. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  6. Horoscop politic 2019, Cristina Demetrescu despre Dăncilă, Dragnea, Iohannis
  7. Oferte pentru români de muncă în abatoarele din Germania
  8. E mai bine sa spui ceea ce simti si sa regreti pe moment,decat sa nu o faci si sa regreti o viata…