Analiştii politici din țară apreciază ancheta Comisiei privind Fundația Open Dialog

Loading...

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea Fundaţiei „Open Dialog” cu anumite structuri din Moldova.  

„Cred că este un document şi o investigaţie foarte importantă şi cred că asta trebuie să joace un rol semnificativ în viaţa politică a ţării. Aceşti politicieni trebuie să recunoască faptul că au fost admise greşeli şi să întoarcă aceşti bani în bugetul statului. Ei mereu spun că miliardul trebuie întors în buget. Au şansa să înceapă de la ei”, a declarat Vitalie Andrievschi, analist politic.

Experţii au mai declarat pentru Publika TV că raportul prezintă dovada unei ingerinţe a serviciilor secrete ale Rusiei, pentru a promova interese oculte în mai multe state, printre care ţările baltice, Polonia, Ucraina, România şi Republica Moldova. Totodată, analiştii politici cred că acest incident este o dovadă în plus a faptului că avem nevoie de instrumente legale în lupta cu spionajul.

„E un fapt lăudabil că deputaţii noştri au avut curajul să se antreneze în acestă investigaţie foarte complicată care vine să completeze şi alte anchete care se desfăşoară acum peste hotarele Republicii Moldova, în Polonia de exemplu”, a spus Petru Bogstu, analist politic.

Citeste si:  Democrație sau oligarhie? Presa germană, despre situația politică din Republica Moldova

„Mi-a plăcut decizia Comisiei, adresările care au fost făcute şi în special cele ce ţin de aspectul legislativ. Cu regret, azi organele de drept nu prea au instrumente legislative pentru a putea documenta şi combate acest război hibrid”, a declarat Alexandru Popescu, analist politic.

Vitalie Catană consideră că liderii PAS şi PPDA, Maia Sandu şi Andrei Năstase, menționați în raport, nu au ce căuta pe arena politică din Moldova şi vor fi taxaţi de alegători.

„Este un eveniment important pentru că vizează nişte fapte foarte grave, întradevăr. Eu îmi doresc mai ales ca acest caz să aibă finalitate. Chiar dacă nu vom avea condamnări, măcar aceşti politicieni să dispară, să fie eliminaţi din politica noastră, sigur pe calea votului dat de cetăţeni”, a manționat Vitalie Catană, analist politic.

Ieri, o comisie de anchetă a Parlamentului a prezentat un raport în care se spune că Fundaţia „Open Dialog” a fost finanţată, în mare parte, de servicii secrete de la Moscova, din frauda bancară moldovenească, dar şi cu bani murdari spălaţi prin băncile controlate anterior de Veaceslav Platon.

Citeste si:  Filmul unei zile lungi la PSD, finalizata cu remanierea Guvernului si mazilirea Gabrielei Firea

Autorii raportului au vorbit şi despre legătura ONG-ului polonez cu Maia Sandu şi Andrei Năstase, care au beneficiat cel puţin de bilete de avion plătite de această fundaţie, fapt recunoscut de cei doi. Comisia parlamentară a solicitat, ieri, Procuraturii Generale să investigheze intervenţia „Open Dialog” în treburile interne ale ţării, dar şi sub aspectul unei eventuale trădări de patrie din partea politicienilor care au avut tangenţă cu fundaţia.

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  3. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  4. ”Mihai Constantinescu a murit!” Știrea care a pus pe jar o lume întreagă
  5. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  6. Top 15 idei de rochii pentru banchet
  7. Nadina Zisu îţi aduce în fiecare dimineaţă ştiri mondene la Observator
  8. Referendumul a băgat zâzanie între vedete! Ionuț Cristache, atac la adresa Oanei Pellea: