Aministia şi graţierea pe înţelesul tuturor. UN GREU DIN ZONA CSM a explicat totul foarte cla

Loading...

„Nici amnistia nici grațierea nu au nici un fel de efect asupra laturii civile a proceselor penale. Dacă există prejudicii produse prin fapte sau infracțiuni care fac obiectul amnistiei sau grațierii, după caz, ele vor putea fi în continuare recuperate”, și-a continuat juristul tirul devastator la adresa celor care rostogolesc problema aminstiei și a grațierii.

„În esență, grațierea înseamnă doar scutirea de executarea în penitenciar a pedepsei sau a unei părți din pedeapsă. Fapta rămâne infracțiune, persoana rămâne condamnată, doar că, dacă îndeplinește anumite condiții, nu va mai executa în penitenciar pedeapsa cu închisoarea. Obligațiile civile răman obligatorii, la fel și pedepsele complementare, cum ar fi dreptul de a alege sau a fi ales ori de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorități de stat. De regulă grațierea se dă condiționat, ceea ce înseamnă că dacă într-o anumită perioadă cel care a beneficiat de grațiere săvărșește o altă infracțiune va executa atât noua pedeapsă cât și pedeapsa grațiată. Grațierea este foarte asemănătoare măsurii suspendării sub supraveghere a pedepsei cu închisoarea pe care o aplică instanțele, doar că de data aceasta se aplică colectiv. Prin ultima lege de grațiere dată în România (2002) s-au grațiat pedepsele de până la 5 ani închisoare și au fost excluse de la grațiere 59 de infracțiuni (de la omor, viol, tâlhărie, șantaj la luare de mită, trafic de influență ori traficul de droguri), precum și toate infracțiunile grave pentru care legea prevede pedeapsa mai mare de 15 ani. Proiectul legii privind grațierea din 2017 elaborat de MJ excepta un număr de 65 de infracțiuni. Nu se grațiază recidiviștii. După 1990 au existat în România 3 legi de grațiere, care au trecut neobservate, tocmai întrucât erau doar instrumente de politică penală (1990, 1997 de Guvernul CDR si 2002)”, a mai punctat el.

Citeste si:  Discriminare pe criterii politice? Tișe, acuzat că împarte banii către comune după bunul plac

„Amnistia, la rândul ei, poate scuti de executarea pedepsei în penitenciar, dacă a apucat să fie aplicată, sau de răspundere penală, dacă procesul nu s-a încheiat. Nu are efect asupra drepturilor persoanei vătămate și asupra laturii civile a procesului penal, prejudiciile putând fi reparate. Mai exact, dacă privește procesele în curs, judecătorul va constata că a existat infracțiunea dar în același timp va constata intervenția amnistiei, fără să aplice și o pedeapsă. Amnistia nu e nici ea generală, ci de regulă privește infracțiuni pentru care legea prevede limite de pedeapsă mici. Regula decretelor-lege de amnistie dinainte de 1990 era amnistia infracțiunilor pentru care legea prevedea pedeapsa maximă de 5 ani, adică infracțiunile mărunte. Singura amnistie generală din România datează din 1990, la schimbarea regimului, când s-au amnistiat infracțiunile pentru care legea prevedea pedeapsa maximă de 3 ani.

Citește mai departe …

De ce A DIVORTAT Irina Rimes! Artista A PLANS in direct la TV din cauza fostului sot

Citeste si:  Ce oameni politici pot conduce România după 2019
Aministia şi graţierea pe înţelesul tuturor. UN GREU DIN ZONA CSM a explicat totul foarte cla 2 Aministia şi graţierea pe înţelesul tuturor. UN GREU DIN ZONA CSM a explicat totul foarte cla 3
Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  3. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  4. Horoscop politic 2019, Cristina Demetrescu despre Dăncilă, Dragnea, Iohannis
  5. Secretul prin care Iohannis a ajuns Presedintele Romaniei
  6. Mai este Simona Halep virgină?
  7. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  8. E mai bine sa spui ceea ce simti si sa regreti pe moment,decat sa nu o faci si sa regreti o viata…