Alegeri 2019 // Ce nume grele ale politicii moldovenești nu se mai regăsesc pe listele partidelor

Loading...

Alegerile parlamentare care au loc – tradițional – o dată la patru ani, amestecă numele sonore ale politicii moldovenești ca într-un bol de loterie în care se joacă norocul alegătorilor. Un bol în care sunt aceleași bile tot timpul, doar că nu toate ajung să fie extrase. O scurtă trecere în revistă a numelor grele care au marcat parlamentarele din 2014 confirmă în mare concluzia redacției: „deputatul trece, partidul rămâne” la fel cum „partidul trece, iar deputatul rămâne”. 

PLDM este unul dintre partidele care s-a ales cu cei mai mulți deputați după alegerile parlamentare din 2014. La scrutinul din 24 februarie 2019, formațiunea nu va participa ca entitate separată. În schimb, câțiva dintre exponenții săi se regăsesc în lista candidaților care vor reprezenta blocul ACUM. Pe alții îi regăsim în ograda democraților. Cine trece în istorie o dată cu încheierea acestui mandat? Este vorba în primul rând de fostul lider Vlad Filat, care acum se află după gratii fiind condamnat în dosarul fraudei bancare. Nu-l vom mai vedea în Parlament nici pe Iurie leancă, actualul vicepremier pentru integrare europeană. Liliana Palihovici, Natalia Gherman, Valeriu Streleț, Vadim Pistrinciuc, Eugen Carpov, Victor Roșca, George Mocanu, Tudor Deliu, Ștefan Creangă, Chiril Lucinschi sau Nicolae Juravschi sunt alte câteva nume importante care au marcat perioada de glorie a PLDM-lui. 

Citeste si:  Dacian Cioloş: PSD să nu folosească acest moment rar în istoria ţării ca să-şi rezolve problemele în justiţie

Dacă am face aceeași radiografie listei PD, prima absență care ne vine în cap este Marian Lupu – fostul candidat la președintie care a adus partidul în Parlament în urma alegerilor din 2009. Lipsește și Igor Corman, fostul președinte al Parlamentului. Valentina Buliga n-a sărit departe de trunchi – rămâne în arcul guvernamental, doar că într-o funcție executivă (șefă la CNAS). O altă absență (oficială) este Vasile Botnari, pentru că – neoficial – funcția de director SIS îl face probabil mai prezent în Parlament decât unii care vor încălzi scaunele acolo. Raisa Apolschi și Marcel Răducan, de asemenea, vor sta în funcții comode, însă altele decât cele de deputat. 

În cazul socialiștilor, singura pierdere ar putea fi Igor Dodon doar că, astăzi, nu avem certitudinea că va rămâne doar în banca lui prezidențială. Ar mai fi și trimisul său la Moscova – ambasadorul Andrei Neguță. Și atât.

Convertirea politică le-a adus comuniștilor cam la fel de multe pierderi ca și liberal-democraților. Doar că foștii comuniști au fost mai avantajați atunci când s-au împărțit funcțiile vacante sau locurile pe lista partidului de guvernare. Astfel, o bună parte din numele grele ajunse în Parlament pe lista PCRM din 2014, acum se regăsesc pe lista PD sau la cârma anumitor instituții de stat. Sunt, însă, și nume despre care nu vom mai auzi atunci când se va face apelul în Parlament: Artur Reșetnicov, Irina Vlah, Corneliu Mihalache, Oxana Domeni, Vitalie Pârlog și alții.  

Citeste si:  Tudorel Toader: Revenirea la normalitate înseamnă să trecem de la o politică penală represivă la una preventivă

În cazul liberalilor nu se cunoaște nici lista și nici felul în care vor acționa. Teoretic, dispar cam toți, câtă vreme sondajele îi arată sub pragul electoral. Dar dacă ne-am referi strict la numele grele care au fost cândva voci de primă linie, două pierderi sunt certe: Anatol Șalaru și … Valeriu Munteanu.

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Home page
  3. Chiar din prima seara m-au luat in primire. M-au fortat sa ma asez in genunchi si sa pun gura pe marginea băncuței de lângă pat.
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  6. Oferte pentru români de muncă în abatoarele din Germania
  7. E mai bine sa spui ceea ce simti si sa regreti pe moment,decat sa nu o faci si sa regreti o viata…
  8. Nadina Zisu îţi aduce în fiecare dimineaţă ştiri mondene la Observator