ALDE propune partidelor un acord privind statul de drept si justitia – ce contine acesta

Loading...

Reprezentantii ALDE au propus, miercuri, un acord partidelor parlamentare pentru asumarea mai multor prevederi, printre care se numara desecretizarea tuturor protocoalelor incheiate intre SRI si institutiile din justitie, dar si infiintarea unei Comisii independente pentru adevar si reconciliere.

„Partile isi exprima convingerea ca un consens asupra locului si functiei sistemului judiciar in ansamblul autoritatilor publice romanesti trebuie sa se intemeieze, in mod necesar, pe cel putin doua premise: Partile impartasesc mai intai o viziune comuna asupra statului de drept, pe care il inteleg, inainte de toate, ca pe un ansamblu de norme, institutii, reguli si proceduri menite sa garanteze liberul exercitiu al drepturilor si libertatilor cetatenesti;

Partile considera ca intelegerea statului de drept ca un dispozitiv i-liberal de intarire si de extindere a functiilor si atributiilor institutiilor represive ale statului (servicii speciale, parchet, Inalta Curte etc.) este tributara culturii juridice comuniste”, prevede documentul transmis de ALDE.

De asemenea, reprezentantii ALDE propun ca tema justitiei sa nu fie utilizata in confruntarea politica curenta, precizand ca presedintele Klaus Iohannis a folosit in ultimii doi ani aceasta tema ca un argument politic si electoral.

„Partile afirma, in al doilea rand, caracterul neideologic si nepolitic al organizarii si infaptuirii justitiei; Partile cad de acord sa nu mai utilizeze tema justitiei in confruntarea politica curenta, asa cum au facut-o unele dintre ele, inclusiv Presedintele Romaniei, in ultimii ani, obisnuindu-se sa utilizeze tema justitiei ca pe un argument politic si electoral, impartindu-i pe actorii spatiului public in „penali” si in „luptatori impotriva coruptiei”;

Citeste si:  Mihai Chirica şi Victor Ponta au bătut ieri palma: ce planuri au pentru Iaşi şi Moldova?

Partile deplang faptul ca, printr-o asemenea utilizare, caracterul solemn al actului de justitie a fost devalorizat, justitia insasi fiind transformata intr-o simpla lozinca a manifestarilor de strada sau a dezbaterilor din presa si din mediile sociale”, transmite formatiunea politica.

Astfel, ALDE propune ca partidele parlamentare sa semneze un acord, prin care sa isi asume urmatoarele prevederi:

„1. Desecretizarea, denuntarea si abrogarea tuturor protocoalelor incheiate intre SRI si institutiile din sfera justitiei (Inalta Curte, Curti de Apel, Parchet General, DNA, CSM etc.), potrivit recomandarii recentului raport al Comisiei de la Venetia. Aceasta recomandare trebuie transpusa intr-un set de bune practici judiciare si administrative care sa faca efective atat repararea injustitiei generata de protocoale, cat si raspunderea judiciara a celor implicati in elaborarea si punerea in opera a respectivelor intelegeri oculte.


2. Retragerea neintarziata din functiile ocupate in prezent in sistemul judiciar a tuturor celor care din 2009 si pana in 2016 au elaborat si semnat protocoalele de colaborare secreta intre SRI si institutiile din sfera justitiei. Este indubitabil ca semnatarii acestor protocoale, ca si cei care i-au indemnat sa o faca, sunt cei care au exercitat in termeni reali o influenta politica devastatoare asupra independentei justitiei.
Citeste si:  CDU şi moştenirea Merkel

3. Infiintarea unei ʺComisii independente pentru adevar si reconciliereʺ, care sa includa specialisti de reputatie internationala si care sa investigheze, in afara oricaror interese partizane, cauzele care au dus la incheierea protocoalelor de colaborare intre SRI si institutiile din sfera justitiei, efectele pe care aceste protocoale le-au produs in plan judiciar, institutional si moral si, pe cale de consecinta, sa faca propuneri pentru restabilirea independentei justitiei si pentru sanctionarea celor responsabili de situarea ei intr-o stare de dependenta fata de serviciile speciale si de factorii politici care au comandat activitatea acestora.

4. Ministrul justitiei va fi o persoana independenta politic si de solida reputatie profesionala, cel putin pana la restaurarea deplina a independentei justitiei si eliberarea deplina a acesteia de sub controlul serviciilor speciale si a factorilor politici care controleaza serviciile.

5. Colaborare corecta, onesta si intemeiata pe analiza unor fapte si texte verificate cu institutiile europene interesate din partea tuturor fortelor politice si a reprezentantilor institutiilor din sfera justitiei. Calitatea statului de drept in Romania este neindoielnic o tema de dezbatere europeana si de dialog cu Parlamentul European si cu Comisia Europeana, inclusiv in cadrul mecanismului de cooperare si verificare.

Politica penala a Romaniei este insa o materie de subsidiaritate, ce tine exclusiv de competenta Parlamentului si, prin delegare, a Guvernului Romaniei. In masura in care participa la dialog si consultare cu instante abilitate europene, partile se angajeaza sa distinga mereu si ferm intre sfera domniei legii, supusa celei mai largi si temeinice discutii cu toti partenerii interesati si cea penala, ce trebuie sa ramana un domeniu de reflectie nationala.

Citeste si:  Din păcate medicii au făcut anunţul trist: E vorba de cunoscuta vedetă Andreea Marin, zâna surprizelor...

6. Procesul de elaborare a normelor privitoare la organizarea justitiei si la legislatia penala va incorpora pe viitor recomandarile Comisiei de la Venetia ori de cate ori acestea vor fi formulate in termeni academici rigurosi, in urma examinarii, compararii si evaluarii unei pluralitati de surse romanesti si nu vor avea un caracter vadit politic. Depolitizarea justitiei trebuie sa includa si recomandarile primite din partea unor organisme europene, fie ele politice sau de specialitate”, se arata in propunerea ALDE de acord al partidelor parlamentare.

Presedintele Klaus Iohannis a avut in cursul zilei consultari cu toate partidele politice pe tema modificarii legislatiei din domeniul justitiei.

Iata aici cum au decurs consultarile – Consultari fara concluzii la Cotroceni: Tudorel Toader a anuntat revocarea procurorului general, Klaus Iohannis nu a mai iesit la declaratii (Video)

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.


Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Home page
  3. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  4. Horoscop politic 2019, Cristina Demetrescu despre Dăncilă, Dragnea, Iohannis
  5. Chiar din prima seara m-au luat in primire. M-au fortat sa ma asez in genunchi si sa pun gura pe marginea băncuței de lângă pat.
  6. Oferte pentru români de muncă în abatoarele din Germania
  7. Cutremurător! ASTROLOGUL vedetelor din ROMÂNIA lansează profeția DUREROASĂ: ‘Se va omorî... Destinul va dărâma tot din temelii’
  8. HOROSCOP CHINEZESC 2019 Dragnea, Iohannis și Tăriceanu