Politica

AGENT GREEN SI EURONATUR AVERTIZEAZA: Defrisari masive in Parcul National Calimani – Politica – Ziarul BURSA

Loading...


m

     * Peste 70.000 metri cubi de lemn au fost tiai numai anul trecut
     Organizaiile neguvernamentale Agent Green i EuroNatur solicit Ministerului Mediului s pun capt modului n care Romsilva administreaz parcurile naionale. ntr-un comunicat de pres emis de cele dou organizaii se arat c n ara noastr parcurile naionale sunt distruse i exploatate ilegal cu acordul conducerii Romsilva, iar acest lucru nu mai trebuie tolerat de ministerul de resort.
     ntr-o recent investigaie realizat de Agent Green cu privire la exploatrile forestiere masive din Parcul Naional Climani, situat n Carpaii Orientali, angajaii ageniilor judeene de protecie a mediului susin c o mare parte dintre exploatrile de lemn din zonele cu pduri seculare din Climani s-au fcut nelegal, deoarece amenajamentele silvice nu aveau avize de mediu i nici nu erau legalizate printr-un ordin de ministru.
     Conform unor surse citate de cele dou organizaii, n anul 2017 din Parcul Naional Climani au fost extrai peste 70.000 de metri cubi de lemn, adic aproximativ echivalentul unei suprafee de pduri seculare de 200 de hectare care a fost ras.
     „Situaia din Climani este complet scpat de sub control. Nivelul de distrugere al naturii i managementul defectuos al RNP Romsilva sunt chestiuni dramatice i imposibil de acceptat”, este opinia comun a EuroNatur i Agent Green, organizaii care solicit Ministerului Mediului s rezilieze imediat contractele de management semnate cu Romsilva pentru cele 12 parcuri naionale din Romnia, s interzic exploatarea comercial n parcuri i s nceap s protejeze bogatul tezaur n biodiversitate pe care Romnia nc l are.
     Investigatorul Agent Green, Andrei Ciurcanu, a vizitat n utimii doi ani Parcul Naional Climani i a surprins cum pdurile seculare dispar de la un an la altul. n timpul documentrii din teren, n perioada 2017-2018 investigatorul a descoperit exploatri abuzive n mijlocul parcului naional, tieri la ras, drumuri forestiere care au distrus albiile rurilor i au infestat apele de munte, linii de funicular agresive i trasee turistice transformate n rampe primare i depozite de lemn. Investigaia Agent Green aduce noi dovezi solide cu privire la distrugerea deliberat a parcului i nclcarea legislaiei n vigoare i a prevederilor din planurile de management ale ariei naturale. n timpul documentrii investigatorii s-au ntlnit cu angajai ai parcului i ai ocoalelor silvice care i-au exprimat teama de a discuta despre ilegalitile din parc.
     Peter Abran, fost membru al Consiliului tiinific al Parcului Climani, specialist n biodiversitate n cadrul Ageniei de Protecia Mediului a judeului Mure susine: „Amenajamentele silvice nu au aviz de mediu i nici nu au un ordin de ministru ca s fie legalizate. n lipsa acestor dou elemnete consider c tierile din zona Rstolia de exemplu sunt ilegale”.
     Comisarii Grzii de Mediu au confirmat aceast situaie. n urma unui control realizat anul acesta, comisarii susin c amenajamentele ocolului Silvic Rstolia, acolo unde sunt realizate cele mai agresive exploatri, nu au avize de mediu, nici ordin de ministru i c RNP Romsilva trebuie s respecte legislaia de mediu i s se alinieze la cerinele planului de management al parcului.
     Gabriel Pun, preedintele organizaiei Agent Green afirm: „Ministerul Mediului a dat parcurile naionale pe mna Romsilva fr s le dea buget pentru administrare. Cum Romsilva se pricepe doar la silvicultur, aceasta i finaneaz administraiile parcurilor doar din lemnul tiat i vndut. Romsilva ngroap la propriu i distrupe parcurile naionale. Modul agresiv n care Romsilva le administreaz nu mai poate fi tolerat de minister. Solicitm rezilierea de ndat a contractelor de management semnate cu Romsilva”.
     Gabriel Schwaderer, directorul executiv al EuroNatur, arat: „Tragedia din pdurile seculare ale Romniei este o dram care a fost ignorat de prea mult timp de cei care au putere de decizie. n cazul Romniei, discutm despre una dintre cele mai grave crize la nivel de mediu pe care le parcurge o ar UE. Schimbrile climatice, secet i incendii vor impacta din ce n ce mai mult natura i pdurile. Este o realitate cu care ne-am confruntat n ultimii ani i mai ales n decursul acestui an. Aadar trebuie s salvm pdurile seculare care nc mai sunt intacte. Cu cteva sptmni nainte de Conferina pe Schimbri Climatice de la Katowice facem un apel ctre Uniunea European pentru a interveni i stopa mcelul care se petrece cu pdurile seculare din ara noastr”.
     Agent Green i EuroNatur fac un nou apel ctre Ministerul Mediului din Romnia s opreasc de ndat toate exploatrile comerciale n parcurile naionale, s schimbe modul n care Romsilva administreaz zonele de pdure, s implementeze sisteme viabile de protejare a ecosistemelor, s finaneze ANANP pentru a prelua administrarea parcurilor naionale i s ofere compensaii la justa valoare proprietarilor privai ale cror pduri se afl incluse n graniele acestor arii protejate. 

 

Join the LARGEST XXX Cam Site

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.