2018. Raport despre starea națiunii

Loading...

2018. Raport despre starea națiunii 1

La o sută de ani de la Marea Unire din 1918, națiunea română nu mai este, toată, între granițele aceleiași țări. A existat o ocazie de a reunifica pentru a doua oară  Basarabia cu Țara, după octombrie 1991, când s-a prăbușit URSS, dar nici în Basarabia, nici în România numai existau elitele patriotice necesare acestui act de voință națională.

Au trecut 27 de ani de atunci și elitele națiunii au rămas la fel de carente din punct de vedere patriotic. Ceea ce menține această stare de lucruri pe loc… curge din două izvoare cauzale: educația din școlile românești și specificul politicii din societatea noastră.

  1. Educația școlară din România merge exclusiv către scopurile specializărilor profesionale, lăsând deoparte eforturile clasice pentru formarea unei bune culturi generale, ceea ce ar putea ridica media discernământului intelectual din societate.
  2. După 28 de ani de libertate, românii nu au constituit nici măcar un partid de jos în sus. Cele existente, toate, s-au format de sus în jos, uneori chiar de la SRI î jos, fără grija de a reprezenta interesele specifice majore de la baza societății. Cei interesați de scena politică, oricât de pasionați ar fi, urmăresc actualitate politică cu mentalitatea de spectatori ai unui divertisment care are prea puține legături cu viața lor personală. Liderii politici profită din plin de acest deficit civic al alegătorilor și amână în continuare realizarea unui consens național cu privire la dezvoltarea durabilă a țării. Voința de jos în sus a populației nu are un asemenea consens. Școala nu educă spre conștientizarea acestui ideal. Media este rezultanta fidelă a absenței idealului de dezvoltare din preocupările românilor și consideră că nu merită să pierzi rating (ori vizualizări) de dragul unui ideal care nu există încă.
Citeste si:  Dancila, intrevedere cu ministrul apararii din Republica Albania - Politica - Ziarul BURSA

În concluzie, după o sută de ani de la Marea Unire ne aflăm, mental, din nu în starea de dinainte, cu excepția faptului că nu mai suntem animați de idealuri patriotice. Patria noastră, zice opoziția acestui punct de vedere, este, acum, Uniunea Europeană, iar patriotismul nostru are a fi unul european. Ce bine ar fi! – zic. Interesul nostru pentru UE se va vedea la alegerile euro-parlamentare. Pariez că prezența la vot va fi la fel ca la recentul referendum.

La o sută de ani de la Marea Unire, în 2018 nu mai purtăm discuții despre națiune, iar la 11 ani de la aderarea la UE, încă nu realizăm că ne aflăm în interiorul unei uniri mult mai mari, una cu caracter supranațional. Nici naționaliști, nici europeni. O reconstrucție de identitate despre care nu vorbește nimeni.

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Home page
  3. Mai este Simona Halep virgină?
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. Chiar din prima seara m-au luat in primire. M-au fortat sa ma asez in genunchi si sa pun gura pe marginea băncuței de lângă pat.
  6. O zi din viata unei Mame - Merita citit.
  7. "Sânii mei sunt naturali.." Cristina, piti de Romania cu sâni imenşi.
  8. Legatura dintre Președintele Klaus Iohannis si SECURITATE