Life

Interzicerea fumatului în spaţiile publice, o mare prostie


Fumatul este cel mai răspândit viciu la ora actuală și, pe lângă riscurile la care se expun cei care aleg să adopte această activitate, reprezintă şi un pericol pentru cei care nu fumează sau care încearcă să renunţe la acest viciu. Nu este normal ca în secolul XXI, într-o ţară civilizată, membră a structurilor europene, fumatul în locuri publice să fie permis, sau tolerat de către ceilalţi.

 

Este, în primul rând, o problema ce ţine de atitudinea generală a poporului român, acel „las-o bă că merge aşa”, pe care îl întâlnim în viaţa de zi cu zi în spitale, la preot, la primărie sau chiar în relaţiile dintre oameni. Toate acestea ne fac uneori să acceptăm cu mâinile în sân pe cei care încalcă flagrant şi cu o nesimţire aproape utopică semnele „fumatul interzis„. Trebuie să înţelegem şi să acceptăm că acel om în vârstă care s-a aşezat la masa de lângă noi la cafenea, copiii care vin împreună cu părinţii sau alte persoane nefumătoare au dreptul de a respira un aer curat, au dreptul de a se simţi în largul lor, iar fumătorii trebuie să se îndrepte spre zonele special amenajate care permit fumatul.

Interzicerea fumatului in spatii inchise.

Fumatul este recunoscut ca factor etiologic în dezvoltarea astmului în copilărie şi, posibil, în debutul astmului la adult. Este ştiut și faptul că fumatul creşte numărul celulelor inflamatorii prin mecanisme distincte. Acestea includ recrutarea de celule inflamatorii, alterarea subtipurilor celulare, intensificarea anumitor funcţii celulare, eliberarea de mediatori pro-inflamatori, sistemul de sănătate plătind, în 2012, 1,2 miliarde de lei pentru tratarea unor boli cauzate strict de fumat, din 4,3 miliarde de lei pentru tratarea bolilor asociate fumatului.

 

Nu scriu acest articol pentru a da o lecţie de viaţă fumătorilor, vreau doar ca cei vizaţi să înţeleagă importanţa protejării mediului înconjurător, importanța drepturilor celorlalţi şi acceptarea faptului că fumatul este un obicei dăunător, o pierdere de timp, bani şi sănătate. Dragii mei, puterea grupului este extraordinară, susţineţi campaniile Facebook pornite recent, România civilizată are nevoie de voi. Nu spuneţi „pas”.

 

Originally posted 2015-11-13 20:09:48.

2 Comments

 1. Ca de obicei, suntem mai catolici ca papa, daca la unii se poate in spatii special amenajate, la noi interzis, eu sigur o sa fumez si acasa si in biroul meu, cui nu-i convine sa fie sanatos

  1. Toate aceste propuneri de legi sunt facute de oameni care nu au ce face, se plictisesc de moarte in viata lor.
   Este la moda sa vorbesti despre fumat, cancer si cei care se ingrasa.

   Fiecare avem un viciu si as vrea sa intreb initiatorul acestui proiect daca i-ar place ca unul din viciile sale sa fie interzise.

   Fumez si chiar daca legea se va aplica, tot voi fuma in public.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.