Ce ar trebui să dispară în România anului 2016

Tuturor ne place să spunem că ne scârbesc clișeele, dar în același timp toată societatea noastră funcționează pe baza lor. În esență, mare parte din ceea ce ne unește sunt niște clișee obosite pe care părinții și școala ne-au învățat să le spunem pompos tradiții. Totuși, unele dintre aceste expresii sunt mai nocive ca celelalte. De-asta am făcut o listă cu toate trendurile stupide de pe internetul românesc care ar trebui să dispară în 2016. La protestele din 2013 pentru Salvarea Roșiei Montane, câțiva oameni dornici de atenție și-au pus pe Facebook poze de la mitinguri cu hashtag-ul #oamenifrumoși. Asta a înfuriat mulți frustrați trecuți de vârsta a doua, ideologi stângiști ramoliți și pe Mircea Badea, care de atunci nu mai schimbă placa cu „tinerii frumoși și liberi” și pe care-i atacă când vine vorba de proteste, inițiative, petiții și-n general pentru orice formă de inițiativă civică. Practic, dacă încerci să faci orice lucru vag de bine, ai șanse mari să-ți iei căldări de dispreț de la niște oameni care-au devenit de mult pensionari, indiferent de vârsta reală.

E adevărat, multe corporații și agenții de PR au preluat discursul tâmp și naiv cu #oamenifrumoși, dar asta e o problemă superficială. De la toate glumițele astea vezi cum ajunge șeful să te ia de-o parte și să-ți spună că tu și „tinerii frumoși sunteți niște idioți care au distrus țara asta”. După câteva doze de genul ăsta, ajungi siderat să nu mai faci nimic și să bagi capu-n pământ umil.

Ce ar trebui să dispară în România anului 2016 1

Țăranul Român, scris mereu cu majuscule, a fost folosit din cele mai vechi timpuri în discursul de propagandă al tuturor regimurilor totalitare de la noi, de la ăla fascist la ăla comunist.

Zilele astea am jubilat cu toții sadic când ciobanii, organizați de sindicatele lor, au venit la București, s-au îmbrâncit cu jandarmii de la Senat și i-au rupt unuia degetul. Dacă erau „tineri frumoși” toată lumea ar fi turbat, dar pentru că erau îmbrăcați în ii sau în șube, violența lor a fost glorificată de toată lumea și considerată Dreptate Strămoșească.

Citeste si:  Ilan Laufer: România va face o treabă extraordinară, deşi se încearcă sabotarea Guvernului

Deja e o manie asta: toți orășenii care au fost de trei ori la țară în copilărie spun că visează să-și lase joburile la multinaționale, evenimentele culturale la care-o freacă tot weekendul și apartamentele pline de gadgeturi inutile, ca să se întoarcă la puritatea condiției de Țăran Român. Dar niciodată n-o fac, pentru că e greu să produci două-trei mii de lei la sat și să te holbezi la slană-n farfurie în loc să te uiți la seriale.

Așa că se transformă într-un fel de Tudor Vladimirescu 2.0 și-i ceartă pe toți ceilalți că nu respectă tradițiile medieval-rurale. Evident, de pe Facebook-ul ăla cât se poate de urban.

Ce ar trebui să dispară în România anului 2016 2

Dacă dai vreodată pe-un canal TV sau pe-un site de știri din occident, o să observi că nimeni nu vorbește despre olimpici. Naționalistul din tine o să spun că asta se întâmplă pentru că doar românii produc genii pe bandă rulantă. Asta pentru că naționalistul din tine e foarte prost și ignorant.

Deși toate statele civilizate au mai mulți copii care câștigă concursuri școlare internaționale, acolo ca noi, nu-i pasă nimănui. Nu ca la noi, care ne lăudăm toată ziua cu olimpicii la orice, de la Matematică la Religie, pe net și la tv. Mereu cu-n titlu supărat gen „Nu-i pasă nimănui de olimpici”, ca să simțim că nu suntem chiar ultimii proști din Europa.

Ca fost olimpic, poți să-ți zic că e un rahat total. După ani de zile în care ți se bagă pe gât literatură comunistă rurală din partea unor profesori sictiriți și prost plătiți, te ambiționezi și înveți singur ceva, apoi devii olimpic la acel ceva. Atunci profii abandonează restul clasei, de care oricum îi durea undeva, și te mulg pe tine pentru olimpiadele lor, că îi ajută la evaluările alea neschimbate de pe vremea lui Ceaușescu prin care le crește lor gradul și salariul.

Când o să gândim mai puțin în olimpiade și mai mult în menținerea unui nivel mediu ok pe clasă, atunci o să înceapă să funcționeze cu adevărat educația aia oribilă din România cu care te lauzi degeaba.

Citeste si:  Micul dejun – masa cea mai importanta a zilei

Ce ar trebui să dispară în România anului 2016 3

Aici Țepeș poate fi înlocuit ușor cu Mareșalul Antonescu, Nicolae Ceașescu sau Ștefan cel Mare. Ideea e că trebuie să fie neapărat un lider autoritar din trecut, un lider brutal și sângeros, care e privit, dintr-o anumită perspectivă, ca un justițiar.

Oamenii care ajung să folosească expresia asta se confruntă, de obicei, cu propria lor ratare, pentru care nu vor să-și asume responsabilitatea, așa că dau vina cu nonșalanță pe toată epoca în care trăiesc. Ba, mai mult, ei consideră că le-ar fi mers mai bine într-o societate condusă de un lider autoritar care condamna sute de oameni la moarte, pentru că „atunci se făcea dreptate!”.

E greu să le explici oamenilor ăstora că niciunul din liderii politici români de după ’90 (mă rog, la Iliescu încă așteptăm procesul) nu e responsabil de moartea atâtor oameni și nu are atâta sânge pe mâini cât aveau liderii autoritari, pe care îi invocă patetic. În esență, e important să te împaci cu epoca în care trăiești, că degeaba te aștepți să se întoarcă trecutul ăla plin de sociopați.

Și asta e bine, pentru noi toți.

Ce ar trebui să dispară în România anului 2016 4

Autorul, într-un articol în care a fost acuzat că făcea parte dintr-o conspirație masivă a PSD-ului.

Românii nu duc deloc lipsă de o doză bună de paranoia. Peste tot trebuie să fie o conspirație, o înșelăciune, o mânărie, ceva. Românul de rând crede în orice, de la angajatorul care îl țepuiește, la medicii care îl otrăvesc, la media care îl manipulează și la occidentul care vrea să îi transforme copiii în homosexuali atei. Avem mai multe siteuri de conspirații și pseudoștiri decât majoritatea europenilor și oamenii chiar le dau share, ca și cum ar fi știri serioase.

Dacă ai observat mai mult de două-trei conspirații într-o lună, respiră încet, ia un calmant și gândește-te mai bine de ce nu s-au prins restul de 22 de milioane de dârlăi. După un timp, o să-ți dai seama că era totul în capul tău și că, dacă ai fi postat prăjeala aia, ai fi contribuit la răspândirea cancerului și la prostirea oamenilor. Ăsta ar fi procesul ideal.

Citeste si:  ​De ce nu e bine să mănânci cand te uiți la televizor

Dacă nu funcționezi așa, înseamnă că suferi deja de paranoia, deci orice ce ți-aș zice nu m-ai crede.

Ce ar trebui să dispară în România anului 2016 5

Zeci de țări din jurul lumii insistă c-au inventat avionul, inclusiv România, pentru că au avut un inginer la un moment dat, care a adus o contribuție la dezvoltarea aviației. Hai să nu ne mai îmbătăm cu apă rece și să ne imaginăm că e o conspirație mondială prin care lumea nu vrea să recunoască meritele românilor.

Trebuie să învățăm să facem diferențe între românii care chiar aduc contribuții la știința mondială și inventatori nebuni. Bărbatul care a inventat o formă de sânge artificial și a fost recunoscut pe plan mondial pentru asta este un savant real. Cei care inventează motoare magice, nave spațiale și alte prăjeli în curtea casei, apoi apar în presa locală ca inventatori-minune, deși nicio instituție științifică reală nu le consideră ideile valide, nu.

Ce ar trebui să dispară în România anului 2016 6

Faptul că RADET-ul își cam bate joc de bucureșteni la capitolul apă caldă iarna asta a dus la un fenomen interesant pe newsfeed-ul meu. Am văzut oameni de 30-35 de ani, care se plâng nostalgici că nu mai e frigul cum era pe vremea lui Ceaușescu și-i făcea pe toți să socializeze și să se solidarizeze sub pături, că acum stau toți pe mobile.

Dacă ți se pare că oamenii nu mai stau împreună destul pentru că le e prea cald în casă, deschide naibii geamul seara și o să vezi cum vă adunați toți în jurul unui radiator mai ceva ca oamenii preistorici din caverne. Mi se pare oribil să spui că viața de căcat din comunism era ceea ce ne făcea mai uniți, față de tehnologia capitalistă care ne dezbină.

Hai să acceptăm ideea că tot confortul pe care-l avem acum ne permite să fim selectivi cu cei alături de care ne petrecem timpul și să nu rămânem alături de, practice, oricine, doar pentru că lor le mergea radiatorul.

 
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Horoscop politic 2019, Cristina Demetrescu despre Dăncilă, Dragnea, Iohannis
  2. Home page
  3. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. E mai bine sa spui ceea ce simti si sa regreti pe moment,decat sa nu o faci si sa regreti o viata…
  6. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  7. Cutremurător! ASTROLOGUL vedetelor din ROMÂNIA lansează profeția DUREROASĂ: ‘Se va omorî... Destinul va dărâma tot din temelii’
  8. Tratamente naturale foarte eficiente pentru arsuri