​De ce nu e bine să mănânci cand te uiți la televizor

Toată lumea știe că văzul e unul dintre primele simțuri care-ți fac poftă de mâncare. Dar nimeni nu se gândește ce rol au urechile în procesul alimentar.

Asta au investigat autorii Ryan S. Elder de la Universitatea Brigham Young și Gina S. Mohr de la Universitatea din Colorado în ultimul lor studiu publicat în revista Food Quality and Preference. Cei doi au analizat percepția sunetului pe care îl face mâncarea când o consumăm. E vorba chiar de sunetul mâncării, și nu de sunetele produse de gura umană când suge, mestecă sau înghite.

„Alimentele crocante fac cel mai puternic zgomot”, ne-a zis Mohr. Când mâncăm ceva moale, confundăm sunetul pe care îl face cu zgomotul produs de propriul maxilar.

În studiu, Mohr și Elder le-au cerut participanților să mănânce alimente crocante, de la prăjiturele la cipsuri. La primul test, participanții au fost rugați să mestece fie tare, fie ușor, fie n-au primit niciun fel de instrucțiuni. În cazurile în care participanții au fost atenți la mâncare și felul în care mănâncă – fie că au mestecat tare sau ușor – au mâncat mai puțin. Dar, sugerează Mohr, rezultatele au fost totuși oarecum necloncudente, pentru că, în ambele situații, consumatorii au fost conștienți de actul în sine.

„La primul test, se poate spune că oamenii doar au fost mai conștienți și mai atenți”, a zis ea. Din acel test am aflat că oamenii care sunt atenți la sunetul mâncării mănâncă mai puțin, deci ne-am gândit că poate n-a fost cea mai obiectivă manipulare.

Citeste si:  Cum te poti vindeca de Cancer in doar 90 de zile

„Următorul test, la care consumatorii au mâncat cu căști pe urechi, din care se auzea zgomot alb, ca să reducă sunetul, a fost mai productiv, pentru că le-a modificat participanților auzul fără să-i oblige direct să fie concentrați la procesul în sine.

Cercetătoarea a zis că utilizarea căștilor cu zgomot alb e similară cu comportamentul zilnic al oamenilor care mănâncă în fața televizorului sau în timp ce ascultă muzică.

Practic, participanții care au fost mai puțin conștienți de sunetul mâncării, din cauza zgomotului alb, au mâncat mai mult decât cei care auzeau sunetul mâncării în timp ce mâncau.

„Sunetul pe care îl face mâncarea creează niște momente naturale de pauză”, a declarat Mohr pentru MUNCHIES, așa că, atât timp cât poți auzi mâncarea pe care o consumi, ești conștient de prezența ei. Când nu ești conștient, uiți că mănânci, ceea ce duce la creșterea consumului.

Mohr crede că, pe lângă faptul că a învățat mai multe despre cum afectează sunetul obiceiurile alimentare, mai există și niște aspecte practice ale studiului pentru consumatori și companiile alimentare. „Dacă adăugăm mâncării mai mult sunet, oare asta ar fi avantajos și pentru consumatori?” se întreabă Mohr.

Citeste si:  Caru' cu vedete: 4 văduve care au devenit bogate după moartea soților celebri; Emilia Clarke, la un pas de moarte din cauza unor probleme grave de sănătate; S-a aflat motivul pentru care Liviu Vârciu și Anda Călin s-au împăcat.

Totuși, ar trebui să avem grijă la bombonelele alea care fac zgomot și pocnesc când le pui pe limbă: genul acela de sunet te face să vrei să mănânci mai mult, conform spuselor cercetătoarei.

Așadar, data viitoare când o să te uiți la un film înconjurat de pungi de popcorn și cipsuri, adu-ți aminte că zgomotele pe care le fac prostiile pe care le bagi în tine pot avea un efect subliminal asupra apetitului tău.

Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Home page
  3. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  4. Horoscop politic 2019, Cristina Demetrescu despre Dăncilă, Dragnea, Iohannis
  5. Chiar din prima seara m-au luat in primire. M-au fortat sa ma asez in genunchi si sa pun gura pe marginea băncuței de lângă pat.
  6. Oferte pentru români de muncă în abatoarele din Germania
  7. Cutremurător! ASTROLOGUL vedetelor din ROMÂNIA lansează profeția DUREROASĂ: ‘Se va omorî... Destinul va dărâma tot din temelii’
  8. HOROSCOP CHINEZESC 2019 Dragnea, Iohannis și Tăriceanu