​De ce nu e bine să mănânci cand te uiți la televizor

Toată lumea știe că văzul e unul dintre primele simțuri care-ți fac poftă de mâncare. Dar nimeni nu se gândește ce rol au urechile în procesul alimentar.

Asta au investigat autorii Ryan S. Elder de la Universitatea Brigham Young și Gina S. Mohr de la Universitatea din Colorado în ultimul lor studiu publicat în revista Food Quality and Preference. Cei doi au analizat percepția sunetului pe care îl face mâncarea când o consumăm. E vorba chiar de sunetul mâncării, și nu de sunetele produse de gura umană când suge, mestecă sau înghite.

„Alimentele crocante fac cel mai puternic zgomot”, ne-a zis Mohr. Când mâncăm ceva moale, confundăm sunetul pe care îl face cu zgomotul produs de propriul maxilar.

În studiu, Mohr și Elder le-au cerut participanților să mănânce alimente crocante, de la prăjiturele la cipsuri. La primul test, participanții au fost rugați să mestece fie tare, fie ușor, fie n-au primit niciun fel de instrucțiuni. În cazurile în care participanții au fost atenți la mâncare și felul în care mănâncă – fie că au mestecat tare sau ușor – au mâncat mai puțin. Dar, sugerează Mohr, rezultatele au fost totuși oarecum necloncudente, pentru că, în ambele situații, consumatorii au fost conștienți de actul în sine.

„La primul test, se poate spune că oamenii doar au fost mai conștienți și mai atenți”, a zis ea. Din acel test am aflat că oamenii care sunt atenți la sunetul mâncării mănâncă mai puțin, deci ne-am gândit că poate n-a fost cea mai obiectivă manipulare.

Citeste si:  Orban: Dacian Cioloș nu are nicio relevanță în ce privește bătălia politică; e ușor să-ți dai cu părerea când stai la televizor și mănânci popcorn

„Următorul test, la care consumatorii au mâncat cu căști pe urechi, din care se auzea zgomot alb, ca să reducă sunetul, a fost mai productiv, pentru că le-a modificat participanților auzul fără să-i oblige direct să fie concentrați la procesul în sine.

Cercetătoarea a zis că utilizarea căștilor cu zgomot alb e similară cu comportamentul zilnic al oamenilor care mănâncă în fața televizorului sau în timp ce ascultă muzică.

Practic, participanții care au fost mai puțin conștienți de sunetul mâncării, din cauza zgomotului alb, au mâncat mai mult decât cei care auzeau sunetul mâncării în timp ce mâncau.

„Sunetul pe care îl face mâncarea creează niște momente naturale de pauză”, a declarat Mohr pentru MUNCHIES, așa că, atât timp cât poți auzi mâncarea pe care o consumi, ești conștient de prezența ei. Când nu ești conștient, uiți că mănânci, ceea ce duce la creșterea consumului.

Mohr crede că, pe lângă faptul că a învățat mai multe despre cum afectează sunetul obiceiurile alimentare, mai există și niște aspecte practice ale studiului pentru consumatori și companiile alimentare. „Dacă adăugăm mâncării mai mult sunet, oare asta ar fi avantajos și pentru consumatori?” se întreabă Mohr.

Citeste si:  Ruby, despre experiența Asia Express: ”Părea mult mai distractiv la televizor”

Totuși, ar trebui să avem grijă la bombonelele alea care fac zgomot și pocnesc când le pui pe limbă: genul acela de sunet te face să vrei să mănânci mai mult, conform spuselor cercetătoarei.

Așadar, data viitoare când o să te uiți la un film înconjurat de pungi de popcorn și cipsuri, adu-ți aminte că zgomotele pe care le fac prostiile pe care le bagi în tine pot avea un efect subliminal asupra apetitului tău.

Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Home page
  3. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. Ana Morodan a găsit o soluție salvatoare în „Asia Express”. Pe ce își cheltuie banii
  6. Anda Ruga beata crita in club
  7. De ce poartă Nina colanţi?
  8. Celebrul dealer de droguri al vedetelor, capturat după o operațiune-fulger a ”mascaților”!