General

O tânără româncă a inventat ceva unic în lume


 

La numai 28 de ani, Raluca Ada Popa este doctor în informatică și conform descoperă.ro este deja una din cele mai succes femei de pe mapamond. Crescută la Sibiu, Raluca și-a luat doctoratul la Massachusetts Institute of Technology  și a inventat softul care are rolul să protejeze datele confidențiale împotriva hakerilor sau a celor interesați să ne monitorizeze ilegal.

 

Proiectul inițiat și dezvoltat de Raluca Ada Popa se numește CryptDB și este folosit încă din anul 2013 de companii de renume mondial printre care Google sau Lincoln Labs. Practic românca a reușit să creeze sisteme informatice care nu au fi putut sparte de nimeni până în prezent. Giganții din industria IT au oferit sume imense pentru programul informatic inventat de româncă care a devenit un programator extrem de căutat la nivel mondial.

Raluca-Ada-Popa-a-cucerit-lumea

 

De asemenea instituții de top din SUA îi folosesc softurile create, una din acestea fiind spitalul  Newton-Wellesley din Boston.

Pregătirea și mai ales valoarea româncei a fost recunoscută de instituții de învățământ de top din lume, universității ca și Stanford, Princeton sau Harvard făcându-i oferte pentru un post universitar. Până la urmă Raluca a ales să predea la Universitatea din Berkeley, a cărei ofertă i s-a părut cea mai tentantă.

 

Raluca Popa a primit în acest an și premiul pentru cel mai performant student român care a activat în ultima perioadă în străinătate, premiu care a recunoscut extraordinara evoluție a tinerei românce și care a fost decernat în urma unei jurizări făcute de peste 1000 de personalități din mediul academic și cultural din România.Premiul i-a fost acordat de Liga Studenților Români din Străinătate.

 

Pe pagina ei personală de la Universitatea din Berkeley, Raluca Ada Popa spune că este interesată de sisteme de securitate și de criptologie aplicată. Aceasta mai amintește că a mai urmat un an de studii postodctorale la ETH Zürich unde a studiat Sisteme de Securitate cu profesorul Srdjan Capkun.

 

Raluca mai precizează că are două diplome obținute de la MIT, una în Matematică și una în Informatică, precum și un Master în inginerie informatică obținut la aceeași facultate.

 

Originally posted 2015-12-14 19:12:31.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.