Ati avut venituri de 9 lei, va rugam sa platiti la stat 468 de lei, in 60 de zile, sub forma de contributie, pentru asigurarile sociale.

Mii de romani au primit aceasta decizie din partea Fiscului, iar juristii spun ca este perfect legala, desi legea este stramba. Totul pleaca de la marea privatizare, de acum aproape doua decenii, care a transformat peste 10 milioane de oameni in actionari la SIF-uri. Iar cei mai multi, habar nu au de asta. Domnul Hudac a mers la Fisc ca sa afle de ce i se cere sa plateasca statului 468 de lei drept contributii de sanatate pentru anul 2012. La ghiseu a aflat ca este actionar la doua SIF-uri de la care a primit … aproape 10 lei ! Nicolae Hudac: „De acolo am primit dividende in valoare de 60 de bani de la SIF Banat-Crisana si de 8 lei de la SIF Muntenia. Pentru aceasta valoare eu acum ar trebui sa platesc asigurare pe tot anul in valoare de 468 de lei. In primul rand nici nu stiam ca sunt actionar, ca de asta am ramas aici surprins, de faptul ca uite ce mare patron sunt eu si nici macar nu stiam.”
Cat vorbim cu domnul Hudac, apar si altii in aceeasi situatie: „Pentru acei 12 lei trebuie sa platesc 39 asigurari de sanatate. Pe luna” In plus, oamenii jura ca nu au vazut de fapt nici un ban din acele dividende. Brokerii confirma ca cei care nu se merg sa isi ridice dividendele atunci cand sunt distribuite, si raman fara ele.
Alin Brendea, broker: „Sunt multi actionari care pot sa nu afle de aceasta distributie, mai ales in cazul celor foarte mici, nu isi incaseaza dividendele, dupa 3 ani de zile dividendele se pot prescrie si redevin sursa de finantare a societatii, dar in scriptele, in evidenta emitentului apare ca aceste dividende au fost distribuite catre actionari.” Cele 5 SIF-uri sunt institutiile cu cei mai multi actionari mici. Depozitarul Central din cadrul Bursei de Valori este institutia de la care puteti afla daca sunteti sau nu printre ei.
Citeste si:  Corina Crețu îndeamnă România să folosească toate oportunitățile Președinției Consiliului UE
Silvia Buicanescu, director general Depozitarul Central: „In prezent mai sunt in jur 5,3 milioane de actionari cu detineri reziduale la SIF-uri, au fost la inceput in jur de 10, numarul lor s-a injumtatit acum. Valoarea medie a portofoliului reprezentat de aceste actiuni reziduale este in jur de 75 de lei.” Vorbim deci de milioane de romani care se pot trezi intr-o situatie similara. Gabriel Biris, avocat: „Total contributie datorata 468 de lei la un venit de 12 lei. Deci asta arata ca din pacate inca sunt situatii in care avem legi care pur si simplu nu pot fi aplicate.” Din cauza miilor de reclamatii, presedintele Fiscului a decis sa suspende emiterea deciziilor de impunere pana la clarificarea legislatiei.
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  3. Chiar din prima seara m-au luat in primire. M-au fortat sa ma asez in genunchi si sa pun gura pe marginea băncuței de lângă pat.
  4. Home page
  5. Oferte pentru români de muncă în abatoarele din Germania
  6. De ce poartă Nina colanţi?
  7. Mai este Simona Halep virgină?
  8. "Sânii mei sunt naturali.." Cristina, piti de Romania cu sâni imenşi.