Financiar

Anglia cea mai coruptă ţară din lume

Jurnalistul şi scriitorul italian Roberto Saviano, expert în investigarea mafiei napolitane și a crimei organizate spune despre Marea Britanie că este „cea mai coruptă țară din lume”.

Saviano, care se află sub paza poliției după publicarea mai multor cărți în care dezvăluie activități ale crimei organizate din sudul Italiei, susține că o victorie a taberei pro-Brexit (pentru părăsirea UE, n. red.) va expune şi mai mult această ţară crimei organizate.

„Dacă v-aş întreba unde se află cel mai corupt loc din lume, mi-aţi răspunde că este în Afganistan, probabil în Grecia, în Nigeria sau chiar sudul Italiei. Eu vă spun, în schimb, că este în Marea Britanie“, a declarat Saviano la un eveniment literar desfăşurat la Hay-on-Wye, în Ţara Galilor.

În opinia sa, corupţia din Marea Britanie este generată de capitalul financiar.

„Nu este vorba de corupţia din administraţia publică, din poliţie şi nici din politică, ci de corupţia din sistemul economic. 90% din proprietarii de capital din Londra activează în paradisuri fiscale“, a explicat Saviano, citat de „The Independent“.

„Insulele Jersey şi Cayman sunt porţile de acces în Europa pentru capitalul provenit din activităţi infracţionale, iar Marea Britanie este ţara care permite acest lucru“, a adăugat el. În prezent, premierul David Cameron este supus unor presiuni uriaşe pentru reformarea paradisurilor fiscale din teritoriile britanice de peste mări.

 

„Dacă Marea Britanie va părăsi UE, societăţi din Qatar, cartelurile mexicane şi mafia rusă vor obţine şi mai multă putere. HSBC (un grup bancar cu sediul la Londra, n. red.) a plătit deja administraţiei americane amenzi în valoare de 2 miliarde de euro fiindcă a spălat bani pentru carteluri şi companii iraniene. Avem dovada“, a spus el.

 

Originally posted 2016-06-01 12:59:54.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.