Financiar

Află cum poţi profita de scăderea dobânzii ROBOR

De la începutul acestui an, dobânda ROBOR a scăzut la un minim istoric de 1% (în unele situaţii a scăzut chiar şi sub această valoare – n.r.). De această dobândă depind cheltuielile din spatele fiecărui credit de consum în lei, astfel încât este de aşteptat ca românii să poată accesa credite în lei în condiţii mai aventajoase, începând cu 1 martie a.c. În general, pentru fiecare credit în lei accesat, o persoană trebuie să plătească, pe lângă contravaloarea creditului, dobânda practicată de instituţia de creditare plus dobânda ROBOR, la care se adaugă comisioanele de administrare.

 

Dobânda ROBOR se afla, la sfârşitul anului 2013, la nivelul de 2,4%, pentru ca, un an mai târziu, să scadă la 1,7%. Cursul a urmat această pantă descendentă, odată ce tot mai mulţi bani lichizi au intrat în circuitul de creditare. Potrivit Adevărul, ieftinirea creditelor a reuşit să îi împartă pe analiştii economici în două tabere distincte. Cei din prima tabără susţin că prima parte a lui 2016 este momentul prielnic pentru a accesa noi credite, în vreme ce analiştii din cea de-a doua tabără spun că toată ieftinerea nu este decât un fals semnal al relansării creditărilor în lei.

 

Spre exemplu, pentru cineva care va accesa un credit de consum în lei acum, dobânda ROBOR este de 1,7%. De la 1 martie, aceasta va deveni de 1%, ceea ce înseamnă că finanţarea din partea băncii va fi şi mai ieftină pentru client. Totodată însă, în cazul în care piaţa va fluctua în perioada următoare, ROBOR s-ar putea majora, lucru resimţit automat de către cei cu credite în lei, prin majorarea sumei plătite lunar. În acest context al incertitudinii, analiştii economici îi sfătuiesc pe cei care vor să-şi facă credite în lei să nu depăşească o perioadă de creditare de un an, cel mult doi, pentru a se putea putea afla astfel la adăpost de eventualele surprize neplăcute.

 

Creditele în lei au câştigat din nou în popularitate în anul 2014, după ce s-a văzut cât de impredictibilă este evoluţia unei monede străine, fie ea chiar şi franc elveţian.

 

Originally posted 2016-01-08 21:39:19.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.