Fake News

Paşaport obligatoriu pentru circulaţia românilor în UE din 2016


Efectul de „turmă” a funcţionat de această dată într-un singur loc, adică în acea parte a presei româneşti care a scris acelaşi zvon, încă la nivelul de incertitudine. De ore bune, în online circulă o informaţie pe mai multe portaluri informative, cu titlu asemănător, unde se scrie clar că românii vor circula obligatoriu cu paşaport din anul 2016 în Uniunea Europeană. E doar o ştire interpretată, un zvon.

 

Nimic nu s-a concretizat în vreun document până în acest moment cu subiect şi predicat. Un cititor mai ofensat de ştirea citită a şi comentat pe unul din portaluri că „Voi manipulaţi lumea, umblaţi numai după senzaţional”. Adevărul este însă că nu există în acest moment niciun comunicat din partea Comisiei Europene în care să scrie că bulgarii sau românii sunt obligaţi din secunda X, anul Y să aibă paşaport în cadrul UE. Asta se va şti până la finele anului sau nici nu se va pune problema.

 

Românii sunt puşi pe jar de o informaţie alarmantă

Site-uri destul de traficate, începând cu stiripesurse[.]ro, napocanews[.]ro, antena3[.]ro şi altele, au redat cam acelaşi text ambiguu, mult prea oficial pentru o parte însemnată a cititorilor. Cel mai vehement text îl întâlnim pe site-ul expunere.com, un articol cu tentă naţionalistă, care anunţă negru pe alb că românii vor circula cu paşaport în UE din anul 2016 şi chiar încheie cu o frază în care punctează că de o Europă islamizată nu avem nevoie aşa că concluzionează cu două cuvinte adică „Adio Europa!”.

 

De fapt, textul care a determinat o parte a presei româneşti să spună ceva ce nu e clar pe hârtie, parafat şi să zicem ştampilat, vorbeşte despre măsurile luate la cel mai înalt nivel al Uniunii Europene privind securizarea graniţelor exterioare mai cu seamă ale spaţiului comunitar.

 

Comisia Europeană va trebui să prezinte până la sfârşitul acestui an o propunere bine susţinută de reformă a codului frontierelor din spaţiul Schengen. Se vorbeşte de o consultare obligatorie a bazelor de date atât naţionale cât şi europene nu doar de verificare a documentelor de identitate însă pentru toate persoanele care intră în UE. Evident, se urmăreşte evitarea infiltrării adepţilor ISIS, a jihadiştilor şi a tuturor celor urmăriţi cu mandate internaţionale.

 

Spaţiul Schenghen îşi protejează de fapt principiul liberei circulaţii în interiorul său prin întărirea amplă a controlului la graniţele exterioare ale Uniunii Europene. România nu e în Schengen dar este în UE şi are graniţă exterioară. Informaţia care circulă în mass media că românii ar avea nevoie de paşaport obligatoriu ca să circule în UE de anul viitor nu are o bază clară în acest moment şi este o speculaţie sau o interpretare a textului mult mediatizat.

 

Cel mai echilibrat articol l-a avut site-ul gandul.info, care nu a mai spus brusc că românii vor fi obligaţi să îşi facă paşaport ca să circule în UE din 2016 ci s-a mărginit să redea textul, cel puţin până acum, care a fost publicat de colo-colo în mediul online şi din care concluzia presei care aleargă după senzaţional a fost cea care i-a alarmat pe români. Cei de la gandul.info s-au rezumat în a spune că datorită atentatelor regulile din Europa vor fi schimbate, la frontiere controalele vor fi înăsprite iar sistemul de funcţionare al spaţiului Schengen va fi puternic revizuit.

 

Vă supunem în încheiere atenţiei acest punct din textul dat publicităţii de Consiliul Europei care a decis printre altele: „Realizarea unei ample înregistrări sistematice şi în vederea amprentării cetăţenilor din ţări non-Schengen care intră ilegal în spaţiul Schengen„. Românii sunt europeni cu drepturi, România e membră UE, dreptul la libera circulaţie în cadrul Uniunii e garantat ca şi cel la muncă deci ei nici nu au cum să intre ilegal în spaţiul Schengen. Cei vizaţi sunt migranţii din afara UE, cu predilecţie refugiaţii din Orientul Mijlociu sau Africa printre care se pot strecura jihadişti sau chiar europeni care au tot făcut naveta Siria-Europa şi invers nestingheriţi.

 

Originally posted 2015-11-25 15:16:43.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.