Bizar

S-a trezit la viață, pe o cometă, după 7 luni

Au fost primite vești bune din cosmos. După șapte luni de hibernare, prima sondă spațială pământeană, care a ajuns pe o cometă, a revenit la viață, potrivit publicației The Washington Post.

Duminică dimineața, Agenția Spatială Europeană (ESA) a anunțat că s-a restabilit contactul cu Philae. Se pare că micuța sondă, care a colectat date de pe cometă, a absorbit suficientă energie solară pentru a putea comunica, din nou, cu Pământul.

Acum, sonda Philae este setată să facă observații pe cometă, în momentul întâlnirii acesteia cu Soarele, ceea ce ne-ar putea ajuta să cunoaștem mai multe lucruri despre primele zile ale formării sistemului nostru solar.

Aterizarea lui Philae, care a fost efectuată cu ajutorul sondei Rosetta a Agenției Spațiale Europene, s-a produs pe 12 noiembrie 2014, pe cometa 67P/Churymov-Gerasimenko.

Dar Philae nu a funcționat decât 60 de ore, ea rămânând fără energia necesară, din cauză că a aterizat în mod accidental într-o zonă de umbră, unde nu ajung razeleSoarelui.

Aterizarea a fost considerată o mare realizare a științei și tehnicii: a fost prima oară când un robot a ajuns pe o cometă.

Cometele conțin, în general, gheață și rocă. 67P/Churyumov-Gerasimenko, care a fost descoperită în anul 1969, orbitează în jurul Soarelui, cu o viteză de aproximativ 85.000 de mile pe oră (136.794 kilometri pe oră – n.a.).

Cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko are o formă neregulată, iar solul este plin de pericole pentru o sondă spațială.

Faptul că Philae a aterizat pe o cometă, care are doar 4 kilometri în diametru, a însemnat o performanță remarcabilă a ESA.

Informațiile primite arată că harpoanele menite să ancoreze sonda Philae pe solulcometei nu s-au înfipt în mod corespunzător, iar aterizarea s-a produs la marginea unui crater umbrit.

Era evident faptul că sonda Philae nu va putea absorbi suficientă energie de laSoare pentru a putea să funcționeze în mod normal și să transmită informații pe Pământ.

Membrii echipei de cercetare din cadrul Agenției Spațiale Europene au analizat deja mai mult de 300 de pachete de date primite de la sonda Philae. Astronomii au anunțat că Philae este gata să furnizeze noi informații.

Originally posted 2015-06-19 08:16:37.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.