Everestul, cel mai înalt pisc din lume, de 8.848 de metri, a suferit de pe urma cutremurului cu o magnitudine de 7,8 grade din Nepal, fiind mutat cu trei centimetri spre sud-vest, potrivit Daily Mail.
Seismul a devastat această țară asiatică, omorând nu mai puțin de 8.700 de persoane. Experții compară acest fenomen neobișnuit cu mișcarea pe care o are o minge de cauciuc, atunci când este înțepată. În ultimul deceniu, Everestul s-a deplasat cu 16 inci (40 de centimetri) spre nord-est cu o viteză de patru centimetri pe an, conform relatărilor din mass-media din China. În aceeași perioadă de timp, vârful a crescut cu trei centimetri. „Rocile sunt curbate, iar în timpul cutremurului, Pământul se comportă ca o minge de cauciuc”, a declarat profesorul James Jackson de la Universitatea Cambridge. Epicentrul cutremurului a fost în apropiere de Kathmandu, aflat la aproximativ 161 de kilometri de Everest, spre est. În timp ce seismul a fost mai puțin puternic pe munte, fenomenul a declanșat însăavalanșe mortale, ucigând nu mai puțin de 18 persoane. De asemenea, a transformat tabăra de alpinism într-o ruină.
Citeste si:  CUTREMUR POLITIC! Se lasă cu DEMISII! Premierul a făcut anunțul neașteptat
Această situație a forțat autoritățile din China și Nepal să anuleze toate expedițiile de pe Everest, din acest an. Muntele traversează frontiera dintre cele două țări. Două cutremure au lovit regiunea, unul pe 25 aprilie și altul pe 14 mai, ele declanșând numeroase alunecări de teren și distrugând jumătate de milion de case, lăsând fără adăpost sute de mii de oameni, doar cu câteva săptămâni înainteaploilor musonice. „Japonia s-a comprimat precum o minge – în est și în vest – dar după cutremur acest proces s-a inversat, iar țara s-a extins cu trei metri”, a explicat James Jackson. Vârful Everest are înălțimea de 8.848 de metri deasupra nivelului mării. Cel mai mare pisc din lume este situat în sectorul Mahalangur din munții Himalaya. Muntele Everest a atras de-a lungul anilor mulți alpiniști cu mare experiență, care au abordat două trasee, unul din sud-estul Nepalului, iar celălalt din nordul Chinei. Până în martie 2012, Everestul a fost urcat de 5.656 de alpiniști, dar s-au înregistrat și 223 de morți.
Citeste si:  CUTREMUR la Antenă! VEDETELE au ajuns în arest! A început MĂCELUL