L-au bătut până i-au spart burta

O fostă deținută povestește despre ororile pușcăriilor din anii 60, când a fost închisă la doar 27 de ani, pentru un jurnal în care își notase că „Stalin era un adevărat dictator”, potrivit publicației evz.ro. Pentru acest fapt, au acuzat-o că este legionară. Experiențele trăite în pușcăria Jilava au fost sub demnitatea umană, de la torturi îngrozitoare, până la mâncarea cu mațe, păr și ochi de miel.

Penitenciarul Jilava, un Auschwitz românesc

Pentru că era o cetate bine consolidată, fortul a fost transformat într-o temniță, un adevărat infern unde știai când intri dar nu și când vei ieși. Cu 50 de ani în urmă, Galina Răduleanu era dusă cu duba, spre locul unde avea să trăiască cea mai cruntă experiență a vieții ei. Era o basarabeancă din Bălți și a fost condamnată la o pedeapsă de 7 ani, pentru un jurnal scris în perioada când era adolescentă. A petrecut patru luni în acest regim de detenție, considerat ca fiind unic în întreaga lume. Galina Răduleanu își amintește cu greu despre această perioadă, care întrece orice coșmar. Temperatura în celule era sub 16 grade cu un nivel de umiditate ridicat.
Citeste si:  Cea mai valoroasă comoară din istorie

Foamea și suferința guvernau întregul univers al inchiziției

Meniul era unul foarte sărac, compus din câteva grame de mălai, o zeamă din frunze de varză sau alte alimente alterate, iar o singură dată pe săptămână primeau o ciorbă de intestine, în care se mai găseau și dinți, ochi de animal sau păr. Deținuții erau obligați să stea de dimineața până seara în picioare, fără să se sprijine de perete sau de pat, iar spre amuzamentul gardienilor, făceau genuflexiuni până leșinau. Erau bătuți cu cruzime până li se plesnea pielea, se spălau cu săpun din untură de câine, iar de multe ori erau aruncați în vase pline cu fecale sau alte mizerii. Cine putea să trateze în acest mod o ființă umană? Românii erau autorii acestor tratamente inumane. Paznicii primeau mulți bani pentru îndeplinirea sarcinilor impuse, nu le păsa de suferința semenilor. Morala acestei povești reale este de a învăța din greșelile trecutului istoric al poporului român, de a împiedica repetarea unui capitol asemănător. În prezent, fortul este o parte a Penitenciarului Jilava unde își ispășesc pedeapsa persoane publice, acuzate de comiterea infracțiunilor de corupție.
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  3. Horoscop politic 2019, Cristina Demetrescu despre Dăncilă, Dragnea, Iohannis
  4. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  5. E mai bine sa spui ceea ce simti si sa regreti pe moment,decat sa nu o faci si sa regreti o viata…
  6. Secretul prin care Iohannis a ajuns Presedintele Romaniei
  7. Mai este Simona Halep virgină?
  8. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna