In Venezuela este mai usor sa castigi la loto decat sa faci sex

In Venezuela este mai usor sa castigi la loto decat sa faci sex 1

„Nu mă mai bucur de sex la fel de mult ca înainte, acum că nu pot termina înăuntrul iubitei mele. Presiunea e prea mare. Mi-a schimbat viața sexuală”, a zis Francisco Araujo, un inginer din Venezuela în vârstă de 24 de ani. „La sfârșitul anului trecut, a trebuit să rog o rudă din Miami să-mi trimită prezervative. Au dispărut cu totul din magazine.”

Venezuela e una dintre cele mai nesigure țări din lume, cu una dintre cele mai slabe economii. Din cauza inflației, a prețurilor mari, a veniturilor mici obținute din petrol și a multor decizii guvernamentale proaste, până și bunurile de bază sunt foarte greu de găsit în țară. Trebuie să stai la cozi ore sau zile în șir ca să pui mâna pe ele – și asta se întâmplă rar. Evident, treaba asta afectează puternic viața cetățenilor din Venezuela – de exemplu, din cauza lipsei contraceptivelor, unii venezueleni nu pot face sex.

„Înainte foloseam des Grindr, pentru că e cel mai rapid mod de a-ți găsi un partener sexual. Dar n-am mai făcut asta în ultimii doi ani, din cauza lipsei de prezervative. Am economisit toate prezervativele pe care le aveam și le folosesc doar în caz de mare urgență”, a zis Alejandro Bohorquez, în vârstă de 28 de ani. „Încerc să-mi suprim nevoile sau nu penetrez. Mă tem să nu iau vreo boală venerică, așa că prefer abstinența.”

În februarie 2016, organizația StopVIH a primit alerte despre lipsa mijloacelor de contracepție în mai multe regiuni venezuelene: Amazonas, Anzoategui, Nueva Esparta, Sucre, Tachira și Caracas. Asta înseamnă că aproximativ jumătate din populația din Venezuela nu reușește să găsească prezervative, ceea ce are drept rezultat răspândirea bolilor transmisibile pe cale sexuală. Ca și cum n-ar fi de ajuns că Venezuela e deja țara cu cele mai multe infecții cu HIV pe cap de locuitor din America de Sud și o rată foarte mare a sarcinilor adolescentine.

In Venezuela este mai usor sa castigi la loto decat sa faci sex 2

Mai multe conturi de Instagram care oferă contraceptive.

Dar dacă ești foarte disperat să faci rost de un prezervativ sau de o pastilă și-ți permiți să arunci cu banii, nu e imposibil. În Venezuela, avem două prețuri pentru orice, de la cauciucuri și lapte, până la pastă de dinți, hârtie igienică și pilule contraceptive. Există prețul oficial și prețul de pe piața neagră. De exemplu, dacă găsești șampon la magazin și ai chef să stai la coadă câteva ore, îl poți cumpăra cu optzeci de bolivari venezueleni (echivalentul a 35 de lei). Dar pe piața neagră poți găsi oricând șampon, fără să stai la coadă, cu două mii de bolivari (870 de lei). Dacă ai numărul unui dealer, ești norocos. Dacă nu, găsești dealeri pe Facebook, Instagram sau MercadoLibre – unele conturi oferă asistență non-stop, ca orice serviciu de livrări.

Mai jos, voi enumera dificultățile pe care trebuie să le depășești dacă vrei să faci sex în Venezuela.

In Venezuela este mai usor sa castigi la loto decat sa faci sex 3

PREZERVATIVE

După o zi în care am căutat prezervative în 12 farmacii, nu m-am ales cu nimic. Pe cele trei de mai sus le-am luat de la niște prieteni care au o rezervă. M-au costat cinci sute de bolivari fiecare (200 de lei) – iar pe piața neagră sunt de zece ori mai scumpe.

Guvernul nostru s-a temut mereu de imperiul consumerist al Statelor Unite, așa că e o veste foarte bună că cel mai ușor de obținut contraceptiv se cheamă SEX USA. Te sfătuiesc să nu-ți apropii nasul prea mult de porcăriile astea pentru că miros oribil. Admir îndrăzneala persoanelor care le-au gustat – mie îmi vine rău doar când deschid pachetul.

Prezervativul din dreapta se cheamă Momentos, adică „momente”, și e ceva mai ok decât ăla din stânga. Nu știu ce părere ai tu, dar eu, dacă dau atâția bani pe un prezervativ, n-am chef să se holbeze la mine cu privirea aia critică o Shakira din anii ’90.

In Venezuela este mai usor sa castigi la loto decat sa faci sex 4

Prezervativul Chavista

Și Chavista e un prezervativ care are povestea lui. A fost produs de guvernul chinez pentru populația din Venezuela, ca soluție pentru criza prezervativelor de import. Guvernul venezuelean și cel chinez fac de mult timp afaceri împreună, dar, din câte știu eu, acesta e singurul tip de contracepție pe care chinezii l-au conceput special pentru noi. Pe pachet scrie „Guvernul Venezuelei” și e specificat că e de unică folosință, o instrucțiune foarte utilă pe un pachet de prezervative.

Nici din astea n-am găsit la farmacie – pe cel din fotografie l-am împrumutat de la un prieten.

In Venezuela este mai usor sa castigi la loto decat sa faci sex 5

Pilula

Și pilulele contraceptive sunt foarte căutate în Venezuela, dar nu se găsesc în nicio farmacie. Singurul mod de a pune mâna pe ele e printr-un dealer.

Conform spuselor Danielei Parra, o farmacistă venezueleană de 29 de ani, „lipsa de medicamente a crescut la 70 de procente, iar asta e valabil și pentru pilulele contraceptive. Femeile vin la noi și ne oferă cantități enorme de bani ca să le vindem pastile, dar nu avem ce să le dăm. Le trimit mereu la piața neagră, unde se găsesc produse de calitate, dar de zece ori mai scumpe. Le spun să fie atente și la data de expirare a produsului.”

„Dacă nu pot obține pilula din farmacii, cumpăr de la dealerul meu de pe MercadoLibre”, mi-a zis Maria Betsabe, în vârstă de 24 de ani. „Nu e soluția ideală, dar e singura opțiune.”

In Venezuela este mai usor sa castigi la loto decat sa faci sex 6

Absorbantele

Știu că absorbantele nu sunt forme de contracepție, dar sunt unele dintre cele mai căutate produse de femeile venezuelene și se găsesc doar pe piața neagră, ca și tampoanele. Din acest motiv, guvernul a avut grozava idee să organizeze ateliere în care să învețe femeile cum să-și confecționeze propriile absorbante din diverse materiale. Da, în loc să îmbunătățească starea importului de bunuri, guvernul preferă să le învețe pe femei să-și confecționeze absorbante în timp ce se uită la telenovele.

„În fiecare marți stau la coadă ca să cumpăr produse de bază, pe care le obțin cu buletinul. Prefer să aștept șase ore la coadă decât să cumpăr ceva la prețurile de pe piața neagră”, mi-a zis Gladys Parra, o casnică în vârstă de 56 de ani. „Știu că nu mi-aș consuma atâta timpul și nervii, dar totul e atât de scump în țara asta încât prefer să mă descurc așa.”

Citeste si:  Conform Americanilor mergi direct la Socola daca crezi in Dumnezeu
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Ana Morodan a găsit o soluție salvatoare în „Asia Express”. Pe ce își cheltuie banii
  3. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. Cine sunt vedetele care participă în show-ul „Scena misterelor“, prezentat de Dan Negru şi Romică Ţociu FOTO
  6. Celebrul dealer de droguri al vedetelor, capturat după o operațiune-fulger a ”mascaților”!
  7. Inregistrarea cu procurorul Dragomir INCA PROCUROR la Parchetul Tribunalului Constanta
  8. Salonta, scena unei „comedii amare” despre politică