Bizar

Cine a aprins luminile pe planeta Ceres?


Oamenii de știință au descifrat în sfârșit misterul luminilor inexplicabile care au fost văzute pe planeta pitică Ceres. Speculațiile au fost extrem de variate, de la un oraș extraterestru până la vulcani de gheață.

După luni de cercetări, în care s-au analizat cu meticulozitate și profesionalism datele primare de la sonda spațială Dawn a Agenției NASA din Statele Unite, au fost publicate două studii în prestigioasa revistă ”Nature” referitor la descoperirea celor 130 de spoturi de lumină observate pe Ceres, scrie ABC News.

Lumini misterioase observate pe Ceres

În primul studiu, oamenii de știință au determinat că acele zone neobișnuite strălucitoare sunt probabil niște depozite de săruri care conțin sulfat de magneziu, similar cu sarea de pe Pământ. Cercetătorii susțin că impactul unor asteroizi ar fi dezgropat aceste săruri.

 

Al doilea studiu a detectat argile bogate în amoniu, sugerând faptul că planeta pitică Ceres nu s-ar fi format în Centura de asteroizi, fiind posibil să se fi ”născut” în afara sistemului nostru solar.

 

”Prezența amoniacului arată că planeta Ceres este compusă dintr-un material format într-un mediu bogat în amoniac și azot. Prin urmare, noi credem că acest material își are originea într-un alt sistem solar”, a declarat Maria Cristina De Sanctis, cercetătoare care a participat la studiu.

 

Planeta pitică Ceres, care are diametrul de aproximativ 965 de kilometri, conține gheață circa 25% din masa sa. Misiunea sondei Dawn a Agenției  spațiale americane NASA a orbitat planeta Ceres începând din luna martie a acestui an și va continua să studieze corpul ceresc până în luna iunie 2016. Chiar în această săptămână, sonda spațială Dawn a ajuns la o distanță de doar 386 de kilometri de Ceres. NASA a anunțat că Dawn va efectua noi observații asupra planetei și va captura imagini ale zonelor strălucitoare neobișnuite.

 

De la distanță, planeta pitică Ceres pare a avea o culoare gri închisă, dar fotografia capturată de sonda Dawn a arătat o masă colorată. Spectrul de culori observat de către oamenii de știință pe Ceres, care se găsește în Centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter, arată că planeta a fost cândva activă.

 

Originally posted 2015-12-11 02:41:48.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.