Bizar

Cea mai valoroasă comoară din istorie


Epava galionului spaniol scufundat în Marea Caraibelor în urmă cu peste 300 de ani, care transporta o valoroasă comoară a fost descoperit lângă orașul Cartagena din Columbia, scrie Gizmodo. Numit San Jose, vasul era încărcat cu aur, argint și bijuterii, care ar valora azi între 4 și 17 miliarde de dolari.

 

Președintele Columbiei Juan Manuel Santos a făcut anunțul descoperirii pe rețeaua de socializare Twitter. ”Vești importante! Am găsit galionul San Jose”. Acest mesaj a fost urmat de o conferință de presă, în care au fost prezentate mai multe detalii despre extraordinara descoperire. Santos a declarat că descoperirea ”constituie una dintre cele mai mari – dacă nu cea mai mare descoperire a unei comori subacvatice din istoria omenirii”. Nava San Jose a fost atacată și scufundată de un un vas britanic în iunie 1708.

 

Comoara din aur uriasa descoperita in Columbia

 

În timpul luptei, galionul a suportat mai multe explozii, care au omorât cea mai mare parte a echipajului. Nava transporta aur, argint și bijuterii din coloniile din America de Sud, fiind în drum spre Spania, pentru a ajuta financiar fregatele regale în timpul Războiului de succesiune.

 

Mulți ani, drept pentru care locul exact al epavei nu a fost dezvăluit, anunțându-se doar că ea a fost descoperită în apropiere de Cartagena. Comoara de pe navă era compusă din milioane de monede de aur, lingouri și pietre prețioase. Scufundarea galionului San Jose a însemnat o puternică lovitură militară și financiară pentru Spania.

 

Se așteaptă ca recuperarea întregii comori să dureze mai mulți ani, iar bătălia juridică privind apartenența acesteia este în curs de desfășurare. Guvernul columbian a avut o lungă dispută cu compania Sea Search Armada (SSA) din Statele Unite, asupra drepturilor asupra comorii. O echipă a SSA ar fi descoperit epava în anul 1981.

 

Potrivit BBC, SSA ar fi pretins miliarde de dolari despăgubiri pentru încălcarea contractului cu guvernul Columbiei. Totuși, un tribunal din Statele Unite ar fi decis că galionul a fost proprietatea statului columbian. Cu toate acestea, SSA poate cere jumătate din valoarea comorii, conform CNN.

 

Originally posted 2015-12-10 01:40:19.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.